Sevgili okurlarım "Ters Açı" köşemin yeni konusu hepinizin malumu olan Fethiye, Göcek ve Dalaman Koyları'nın işletme ihalesi ve yapılmak istenen Mapa-Şamandıra Projesi. Tanıyanlar bilir, yanlış gördüğüm şeye yanlış derim. Kimin yanlış yaptığı, ne amaçla yaptığı gibi şeyler beni ilgilendirmiyor. Dolayısıyla kimse taraf tuttuğumu söyleyemez. O yüzden köşemin ismi "Ters Açı", herkesin baktığı yönün tersine bakmayı, görünmeyeni göstermeyi ve gerçeği ortaya koymayı istiyorum. Yazılarımı haftalık olarak yayımlamayı düşünsem de konunun sıcak olması ve çok tartışılması beni yeni bir yazı kaleme almaya itti.
Gelelim koyları ilgilendiren, mevcut hükümetin hazırladığı ve mevcut muhalefetin "Satıyorlar" diyerek karşı çıktığı Göcek ve Dalaman Koyları Mapa-Şamandıra Projesi'ne. Geçtiğimiz günlerde yapmış olduğumuz haberde de belirttiğimiz gibi, bölgedeki koylarla ilgili sorunlar bizim için yeni değil ancak en çok ses çıkarmasını beklediğimiz mevcut muhalefet için yeni. En azından harekete geçmeleri yeni bir şey. Ancak ortada mühim bir sorun var ki o da olaya yaklaşım şekilleri.
SAPLA SAMANI KARIŞTIRMAMAK LAZIM
Evet, bu hükümetin yapmış olduğu her ihale mükemmel olmayabilir, hatalı işler olabilir ancak burada sorun ihale mi? Neden hep maddiyata odaklanıyoruz? Ortada gayet detaylı bir şekilde açıklanmış sebepler var ve düşünülen çözüm de Türkiye'ye özgü, dünyada ilk defa bizim yapacak olduğumuz bir uygulama değil. Kaldı ki deniz hayatı, ekolojik denge, deniz suyu kalitesi ve kırmızı listeye alınan Akdeniz ülkelerinin imzaladığı anlaşmalarla korunması gerektiği vurgulanan "Deniz Çayırları"nın Fethiye-Göcek ve Dalaman Koyları'nda karşı karşıya kaldığı sorunları çözmeye yönelik bir proje yapılmak isteniyor.
Bakınız, ihalenin nasıl yapıldığı, kimlerin katıldığı, kimlerin kazandığı, ihale detayları, ihale için tanınan zaman vs bunların hepsi ayrı bir konu. Yapılacak proje ve projenin içeriği ayrı bir konu. Siz ortada geri dönüşü çok zor bir sorun varken kalkıp kim ne kadar para kazanacak neden biz kazanmıyoruz derdine düşerseniz, savunduğunuzu iddia ettiğiniz her şeye ihanet etmiş olursunuz. (Hele ki bugüne kadar sessiz kalınan konular göz önünde bulundurulursa...)
KOYLARA YAPILAN, SİZE YAPILSA?
Evinizin bahçesine sebze ektiğinizi düşünün, bu sebzelerin üzerine her gün yoldan geçen insanlar iple bağladıkları taşı, sopayı, çapayı, orayı atıp atıp geri çekiyorlar. Bahçenizdeki ürünler kaç gün yaşayabilir? Ne tepki verirsiniz? Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, yine yoldan geçen insanlar çöp konteynerine atmak yerine çay posalarını, evsel atıklarını, kızartma yağlarını gelip geçerken bahçenizin içine atıyorlar. Şuan Fethiye, Göcek ve Dalaman Koyları'nda yaşanan durumun yukarıda örneklediğim durumdan inanın hiç farklı değil. Aksine koylarda su altına yaşayan canlılar da telef oluyor...
AMA KOYLARI "SATIYORLAR"!
Koyları Sattılar! Sahi sattılar mı? Günde nereden baksanız 2 bine yakın tekne ve yatın girip çıktığı koylara yapılmak istenen proje ile bağlanabilecek tekne sayısı 524. Evet, sadece 524 adet tekne bağlanabilecek ve bu sayı toplam 21 koya dağıtılmış durumda. İnsan bu rakamları kıyaslayınca istemsiz olarak soruyor, "Amaç parayı sıyırmak, birilerini inanılmaz zengin etmekse neden 2 bin veya daha fazla şamandıra kurulmuyor?"
BÖLGEDE PARA KAZANAN VATANDAŞIN KAYGISI NORMAL
Fethiye, Göcek ve Dalaman'da günlük veya haftalık hizmet veren tekne ve yat sahiplerinin tepkisini anlayabilir herkes. Proje tamamlanınca turist müşterilerini aynı gün içerisinde kaç farklı koya götürebilecekler, girdikleri koyda bir süre kalmak istedikleri zaman şamandıraya bağlama ücreti ne olacak, ek maliyeti müşterilerine yansıtabilecekler mi, ek maliyet müşterilere yansırsa eskisi kadar talep olacak mı? Bu soruların sorulması gayet normal, her çalışan vatandaş veya her işletme sahibi gibi bu sektörde hizmet veren vatandaşlarımız da geçim, para kazanma derdinde.
Ancak, insanları çevre, doğa sevgilerini kullanarak, siyasi görüşlerini kullanarak, maddi kaygılarını manipüle ederek "istedikleri" yönde körü körüne bir direnişe, tepkiye, nefrete sürüklemek...
PROJE AYNI ZAMAN DA BİR YATIRIM VE BERABERİNDE DÜZENLİ BAKIM GEREKTİYOR
Bahsedilen bölgedeki 21 koya, tonozlara bağlı toplam 524 adet şamandıra bağlanacak ve her şamandıra için kıyıya 524 adet mapa takılacak. İnsanlar ağaçları kullanmasın diye... Çeşitli hizmetler için 12 adet tekne ve bot hizmet verecek ve tüm bu sistemin bir merkezi ağı olacak. Çalışan personelleri de hesaba katarsak burada profesyonel bir sistem kurulmak isteniyor. Dolayısıyla bu sistemin ve yatırımların ihale yoluyla çeşitli şirket veya girişimcilere yapılacak yatrırım karşılığında kiralanması gayet normal.
Dediğim gibi, detaylar, şekil tartışılır ihale konusu ayrı bir konu ama ihaleyi, ihalenin yapılış şeklini veya ihalelerin sonuçlarını beğenmediniz diye bu kadar hayati bir projeyi "tü kaka" etmek?
Yakışmıyor...