Cumhurbaşkanlığı adaylarının kesinleşmesinin ardından YSK isimleri duyurdu. Kararın Resmi Gazete’de de yayımlanmasıyla beraber Türkiye seçim sürecine girdi.

Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte adaylar da seçim kampanyalarını ve mitingleri sürdürüyor.

Seçim güvenliği konusunda tartışmalar devam ederken seçmenlerin kafasını karıştıran imza ve parmak boyası tartışmalarına YSK’den açıklama geldi. YSK, “Yasal düzenleme yapılması” gerektiğini belirterek, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde parmak boyası uygulamasının gerçekleşmeyeceğini duyurdu.

Seçim güvenilirliğinin tartışılır bir diğer yönü ise pusulalarda kullanılan mührün yarattığı tehlike.

Sosyal medyada bir kullanıcı yaptığı paylaşımda, “Oy kullandıktan sonra pusulanızı dışa doğru katlayın ve mührün kurumasını bekleyin” ifadelerine yer verdi.

PUSULAYI DIŞA DOĞRU KATLAYIN

Seçmenlerin kafasını karıştıran durumu ise siyaset bilimciler şöyle açıkladı: Oy pusulası sandığa atılmadan önce zarfa yerleştirilirken içe doğru katlanırsa, ortadaki iki adaya basılacak tercih mührünün mürekkebi diğer adayın sütununa taşacaktır. Yani Kemal Kılıçdaroğlu’na basılan mührün izi Muharrem İnce’nin sütununda görülecek, bu yüzden de çifte tercih yapıldığı gerekçesiyle o oy pusulası geçersiz sayılacaktır. Bu risk kenarda kalan birinci ve dördüncü sıradaki Erdoğan ve Oğan için de mevcut olmakla birlikte, mürekkebin dıştan dışa bulaşma ihtimali daha azdır. Bu yüzden oy pusulasının mutlaka içe doğru değil, dışa doğru katlanarak zarfa yerleştirilmesi gerekir. Seçmenin bu konuda bilgilendirilmesi milli iradenin sağlıklı tecellisi için bir görevdir.”

EĞİTİMİN AMACI ALLAH KORKUSUDUR POLEMİĞİ: AKAR'DAN ÖZEL'E TAZMİNAT DAVASI EĞİTİMİN AMACI ALLAH KORKUSUDUR POLEMİĞİ: AKAR'DAN ÖZEL'E TAZMİNAT DAVASI

Kaynak:NormHaber

Editör: TE Bilisim