Kültür-Sanat Haberleri

Stratonikeia Antik Kenti'nde binlerce yıllık gelenek canlandırıldı! Anahtar taşıma töreni yapıldı

Yatağan Stratonikeia Antik Kenti'nde binlerce yıllık gelenek olan "Anahtar Taşıma" töreni canlandırıldı. Antik geleneğin canlandırıldığı törende Hekate'nin anahtarı Belediye Başkanı'na teslim edildi.

Abone Ol

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kültürel Miras Topluluğu öğrencileri, Stratonikeia Antik Kenti'nde döneme ait kıyafetleri giyerek canlandırma törenine imza attı. Törende, kentin anahtarı Lagina Hekate tapınağından alınarak Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay'a teslim edildi.
Programa, Muğla Büyükşehir Başkan Vekili Durmuş Ali Öztürk, protokol üyeleri, lise ve üniversite öğrencileri ile kente gelen turistler de katıldı.

ANAHTAR TAŞIMA TÖRENİ

Antik döneme ait bir gelenek olan "Anahtar Taşıma" töreni, dini merkez olarak kabul edilen Lagina Hekate ile Stratonikeia arasında yaklaşık 8,5 kilometrelik bir alanda gerçekleştiriliyor. Genç kız Kleidophoros'un cennet ve cehennemin kapılarını açmak için düzenlediği tören, genç kızlardan oluşan bir koronun ilahiler söylemesi ile başlıyor. Tören, öğrencilerin Lagina antik kentinden aldıkları Hekate'nin anahtarını Stratonikeia'ya getirip kentin yöneticisine vermesiyle son buluyor.

BİNLERCE YIL ÖNCESİNE AİT GELENEK 

Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt konuya ilişkin açıklamasında, öğrencilerin canlandırdığı törenin binlerce yıl öncesine ait ve dünyanın farklı şehirlerindeki insanların katıldığı bir gelenek olduğunu vurguladı.

Söğüt, antik kentlerde yaklaşık 3 bin 500 yıllık tarih sürecine ait her türlü eseri bulup koruyarak gelecek nesillere miras bıraktıklarını dile getirerek "Bu çalışmaların tamamını Geleceğe Miras Projesi kapsamında yıl boyu devam ettiriyoruz. Buradaki çalışmaların bir grubunu da antik dönemde yapılan törenler oluşturuyor." diye konuştu.

Ayrıca Söğüt, 2 bin 200 yıl önce iki kent arasında törenler düzenlendiğini, anahtar taşıma töreninin de bunların en önemlilerinden olduğunu belirtti. 

YATAĞAN BELEDİYE BAŞKANI: İLÇENİN TARİHİ ANTİK KENTTE YAŞATILIYOR

İlçenin tarihinin antik kentte yaşatıldığına işaret eden Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay, "Bugün güzel bir anı tekrar yaşattık. Bu toprakların ne kadar verimli, ne kadar güzel ve etkin olduğunu herkese tanıtma şansımız oldu. Şehrimizin ve tarihimizin bu güzel yerini ilerleyen zamanlarda daha etkin bir şekilde tanıtmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

MSKÜ Kültürel Miras Topluluğu Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Çandarlı Şahin ise ülkenin farklı şehirlerinden gelen üniversite öğrencilerinin kentin tarihi ve kültürünü öğrenmeleri için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Şahin, yıl boyunca üniversitede çok çeşitli etkinlikler yaptıklarını anlatarak anahtar taşıma etkinliğinin de bunlardan biri olduğunu kaydetti.