Yatağan ilçesi sınırlarındaki "Gladyatörler Kenti" olarak anılan Stratonikeia'da yapılan çalışmalarla 2 bin 200 yıllık gymnasium (spor okulu) yeniden ayağa kalkarak eski ihtişamına kavuşuyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MERMER ANTİK ŞEHRİ GELECEĞE MİRAS PROJESİ ÇALIŞMALARI

Dünyanın en büyük mermer antik şehri olarak bilinen Stratonikeia'da, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında çalışmalar sürüyor.

Gladyatörler Kenti'ndeki 2 Bin 200 Yıllık Spor Okulu Eski Ihtişamına Kavuşuyor! (1)

EN ANITSAL YAPILARDAN BİRİ

Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt AA'ya yaptığı açıklamada, Stratonikeia'daki 2 bin 200 yıllık "gymnasium"un kentteki en anıtsal yapılardan biri olduğunu vurguladı. Söğüt, yapıda bütüncül bir koruma çalışması gerçekleştirdiklerini belirterek şunları kaydetti: 

Bodrum'daki İki Yaka Kültür Festivali için geri sayım! 3 gün sürecek festivale son 3 gün kaldı! Bodrum'daki İki Yaka Kültür Festivali için geri sayım! 3 gün sürecek festivale son 3 gün kaldı!

"Antik dönemin en büyük gymnasiumunun kuzey kenarlarındaki yıkanma, yağlanma, pudralanma, torba odası ve genç erkekler odası gibi mekanları açığa çıkarıyoruz. Öğrencilerin hem fikri hem de bedeni eğitimlerini aldıkları yerlerin nasıl mekanlar olduğunu tespit ediyoruz."

Bu alanın önündeki anıtsal sütunlardan oluşan sütun dizini ve portik (revak) kısmındaki uygulamaları da açığa çıkarma çalışmaları yaptıklarını ifade eden Söğüt, gymnasiumda kazdıkları her alanda yeni bir verinin ve yeni bir buluntunun açığa çıktığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"BURASI BİR MİMARI OKUL GİBİ"

"Gymnasium sadece Stratonikeia'nın değil antik dönemin en büyük yapılardan birisi ve büyük bir öneme sahip. Çünkü Anadolu'da 2 bin 200 yıl önce Helenistik dönemin en gösterişli yapısı burada inşa edilmişti. Helenistik dönemde Mısır'da örnekleri görülen ve sonrasında Anadolu'da ilk örnekleri burada tespit edilen akantus (Antik Yunan mimarisinde sütun başlarını süslemek üzere kullanılan bir bitki figürü) yapraklarının olduğu gösterişli cephe düzenlemeleri ve taş işçiliği var. Milattan önce 2. yüzyılın ihtişamlı Korinth başlığının yarım ve tam olarak en güzel örneklerini burada bulduk. Burası bir mimari okul gibi."

Ayrıca Söğüt, gelecekteki hedeflerinin gymnasiumun kuzey duvarlarını ve önündeki sütunlarını kendi malzemesiyle ayağa kaldırmak olduğunun altını çizerek gymnasium yanında bulunan Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini taşıyan Köy Meydanı'nda da restorasyon çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Stratonikeia Antik Kenti'nde binlerce yıllık gelenek canlandırıldı! Anahtar taşıma töreni yapıldı Stratonikeia Antik Kenti'nde binlerce yıllık gelenek canlandırıldı! Anahtar taşıma töreni yapıldı

Kaynak: AA