Dünya Haberleri

ERDOĞAN'IN UKRAYNA'DAKİ KIRIM PLATFORMU'NA MESAJINDA BAĞIMSIZLIK VURGUSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ukrayna'da dördüncüsü düzenlenen Kırım Platformu Liderler Zirvesi'ne bir video mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir." ifadelerine vurgu yaptı.

Loading...

Abone Ol

Ukrayna, Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları artırmak için başlatılan Kırım Platformu’nun bu yıl dördüncüsünü düzenliyor. 4. Liderler Zirvesi bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev’de hibrit formatta yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dördüncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi'ne video mesaj gönderdi.

Erdoğan, video mesajda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Kırım Tatar Türklerinin milli lideri Mustafa Kırımoğlu başta olmak üzere zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek bu seneki zirvenin Kırım Tatar halkının sürgününün 80. yıl dönümüne denk geldiğini hatırlattı.

ERDOĞAN: KIRIM'IN UKRAYNA'YA İADESİ ULUSLARARASI HUKUKUN GEREĞİDİR 

Anavatanlarından zorla çıkarılan Kırım Tatar Türkü soydaşların maruz kaldıkları trajedinin acısının 80 yıldır dinmediğini dile getiren Erdoğan yaraların kapanmadığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ilk günden beri karşı çıktığı ve tanımadığı Kırım'ın ilhakı yaşanan acıları daha da derinleştirmiştir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir." 

"KIRIM VE KIRIM TATARLARI TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASININ ÖNCELİKLERİ ARASINDA"

Ayrıca Erdoğan, Kırım'ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşların güvenliğinin ve esenliğinin temininin Türkiye'nin dış politikasının öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayarak şunları dile getirdi:
"Ukrayna hükümetinin Kırım, Tatar Türklerinin haklarının güçlendirilmesi için öncülük ettiği hukuki düzenlemelerden duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde Kırım Tatar Türklerinin haklarının pekiştirilmesi yönünde ilave adımların atılmaya devam edeceğine inanıyorum." 

ERDOĞAN'DAN KIRIM TATARLARI İÇİN ÖZGÜRLÜK VURGUSU

Kırım Tatar Türklerinin kendi anavatanlarında hür olarak güvenli ve huzurlu bir hayat sürdürme hakkına sahip olduklarına dikkati çeken Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal'in yaklaşık üç yıllık esaretin ardından haziran ayında serbest bırakılması mutluluk vericidir. Asan ve Aziz Ahmetov kardeşler dahil tüm Kırım Tatar soydaşlarımızın bir an evvel özgürlüklerine kavuşmalarını bekliyoruz.

ERDOĞAN SÜRGÜNÜN 80. YILDÖNÜMÜNDE KIRIM TATARLARINI ANDI

Savaşın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı temelinde adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi samimi temennimizdir. Sözlerime son verirken platform bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaların Kırım'da, Ukrayna'da ve bölgemizde barışın sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara katkı sağlamasını temenni ediyorum. Sürgün edilişlerinin 80. yıl dönümünde ebediyete irtihal eden Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın aziz hatıralarını bir kez daha hürmetle yad ediyorum."