Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 2013 yılında ülkesinde darbeyle Muhammed Mursi'yi devirip yönetime el koymasının ardından Mısır ve Türkiye ilişkilerinin gerilmesine de neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrildiği askeri darbeye çok sert tepki göstererek Sisi için birçok defa "katil ve darbeci" ifadelerini kullanmıştı. Aradan geçen uzun yıllar sonrası bir ilk gerçekleşecek. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi yarın ilk kez Türkiye'ye resmi ziyaret düzenleyecek. 

ERMENİSTAN'DAN NAHÇIVAN'DAKİ AZERBAYCAN MEVZİLERİNE ATEŞ ERMENİSTAN'DAN NAHÇIVAN'DAKİ AZERBAYCAN MEVZİLERİNE ATEŞ

SİSİ ERDOĞAN'IN DAVETİ ÜZERİNE TÜRKİYE'YE GELİYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından bugün konuya ilişkin açıklama gelirken Sisi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'yi ziyaret edeceği bildirildi. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
 
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 4 Eylül 2024 tarihinde ülkemize resmî ziyaret gerçekleştirecektir.
 
Ziyaret kapsamında, Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Şubat 2024 tarihinde Kahire’ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan Ortak Bildiri uyarınca yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı, iki ülke Cumhurbaşkanlarının riyasetlerinde icra edilecektir.
 
Konsey Toplantısında, Türkiye-Mısır ilişkileri tüm veçheleriyle gözden geçirilecek, ikili iş birliğinin daha da geliştirilmesine yönelik önümüzdeki dönemde atılabilecek müşterek adımlar ele alınacaktır.
 
Görüşmelerde ikili münasebetlerin yanı sıra, Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere, güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacaktır.
 
Toplantı vesilesiyle, ilişkilerin ahdi zeminini güçlendirmeye matuf muhtelif belgelerin imzalanması da gündemdedir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Erdoğan Si̇si̇

ERDOĞAN 12 YILIN ARDINDAN MISIR'A GİTTİ

Erdoğan, 2013 yılında Mısır'daki darbe sonrası Kahire ile köprüleri yıkmış ancak 2024 yılının şubat ayına gelindiğinde 12 yıl aradan sonra Mısır'a giderek Sisi ile görüşmüştü. Bu kez Sisi, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için 4 Eylül 2024 tarihinde Ankara'da olacak.

Erdoğan ve Sisi'nin yarınki ziyarette, ikili ilişkileri üst seviyeye taşıyacak anlaşmaları imzalaması bekleniyor. Türkiye ve Mısır liderleri, ayrıca başta Libya ve Gazze olmak üzere bölgesel konuları ele alacak. İki lider 14 Şubat'ta yaptıkları görüşmelerde ticaret hacmini 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Editör: Huri Kaptan