İlk kez 2019 yılında Norveç'te görülen 29 Mayıs 2023 tarihine gelindiğinde de İsveç'in Hunnebostrand kıyısında olduğu belirtilen Rusya'nın casus balinaHvaldimir ölü bulundu. Hvaldimir'i korumak için çalışmalar yürüten, kar amacı gütmeyen kuruluş Marine Mind'ın kurucusu Sebastian Strand konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Strand, Norveç açıklarında Hvaldimir'in cansız bedenine denk geldiğini açıkladı. Strand, balinanın ölüm nedeninin henüz belli olmadığını belirtirken hayvanın vücudunun, kuş ya da diğer deniz canlıları tarafından yapıldığını öngördüğü yara izleriyle kaplı olduğunu kaydetti.
Bu durum karşısında üzüntüsünü dile getiren Strand, "Hvaldimir, sadece Norveç'te bile binlerce insanın kalbine dokunmuştu." diye konuştu

UKRAYNA PARLAMENTOSUNDA PEŞ PEŞE İSTİFA! DIŞİŞLERİ BAKANI DA SUNDU... UKRAYNA PARLAMENTOSUNDA PEŞ PEŞE İSTİFA! DIŞİŞLERİ BAKANI DA SUNDU...

Casus Bali̇na Hvaldi̇mi̇r Ölü Bulundu

CASUS BALİNA HVALDİMİR

2019 yılında Norveç'in kuzeyinde üzerine kamera yerleştirilmiş halde özel bir mekanizmayla yüzerken yakalanan balina, sonrasında dünya genelinde "casus balina" olarak ün kazanmıştı. Rusya tarafından "casus" olarak eğitildiği yönündeki kuvvetlenen tahminler üzerine ismini Norveççe balina anlamına gelen "hval" ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ithafen de Vladimir isimlerinin birleşiminden alan balina, Hvaldimir lakabı ile ünlendi.

Casus Bali̇na Hvaldi̇mi̇r Öldü

CASUS BALİNAYI RUS ORDUSU EĞİTMİŞ OLABİLİR

Balinanın üzerindeki mekanizmanın özel olarak tasarlanmış olduğunu gören Norveçli yetkililer, Hvaldimir'in her iki tarafında da GoPro kameraları için yuvalar olduğunu tespit etmişti. Diğer yandan yetkililer, Hvaldimir'in üzerindeki mekanizmanın klipslerinde "St. Petersburg" yazdığına işaret ederken bunun, Rusya'nın Murmansk bölgesinden geldiğini ve balinanın Rus donanması tarafından eğitildiğinin göstergesi olduğunu ifade etmişti.

SSCB'DEN MİRAS YÖNTEMLERLE CASUSLUK FAALİYETLERİ SÜRÜYOR

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde de casusluk ve su altındaki silahları belirlemek için balina ve yunuslara eğitimler verildiği biliniyor. Her ne kadar SSCB'nin yıkılmasıyla birlikte bahse konu eğitimler son bulmuş gibi görünse de Rusya Federasyonu ile bu tür faaliyetler silsilesi devam ettiriliyor.
 

Editör: Huri Kaptan