Karayolları Trafik Kanunu'nun 91.maddesi uyarınca, trafiğe çıkacak olan motorlu araçların trafik sigortası yaptırması zorunludur. Zorunlu trafik sigortası bulunmadığı tespit edilen araçlar kolluk ekipleri tarafından trafik men edilir. Bu yasa hükmünün amacı, kazazedelerin trafik kazası sonucunda maddi veya bedeni bir hasara uğramaları halinde, bu zararlarını kazaya sebebiyet veren motorlu aracın sigorta şirketinden hızlı bir şekilde tazmin edebilmesine imkan sağlanmasıdır. Nitekim bu haftaki yazımızda bu süreç hakkında değerlendirmede bulunacağız. Keyifli okumalar.
Meydana gelen bir trafik kazası neticesinde, araç içerisinde bulunan kişilerin bedeninde ya da araçta bir zarar meydana gelmiş ise, meydana gelen bu zarar; kazaya sebebiyet veren araç sürücüsünden, araç sahibinden ve aracın sigorta şirketinden kazadaki kusur oranına göre talep edilebilir. Burada, diğerlerine nispeten daha hızlı ve az maliyetli bir yol olan sigorta şirketlerine başvuru şartlarını ve prosedürlerini inceleyeceğiz.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesinde: “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla, trafik kazası sonucu bir zarar doğmuşsa, bu zarar için sigorta şirketine dava açmadan önce yazılı başvuru şartı bulunmaktadır. Sigorta şirketine yapılacak olan bu yazılı başvuru ise, genellikle ilgili sigorta şirketinin internet portalı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, başvuru yapılmadan önce talep edilen maddi zarara ilişkin evrakların eksiksiz olarak başvuru ekine eklenmesi gerektiğidir. Aksi takdirde, zararın somut olarak ispatlanamadığı gerekçesiyle sigorta şirketleri ödeme yapmaktan kaçınabileceklerdir.
Sigorta şirketinden talep edilebilecek olan zarar kalemlerine bakılacak olursa bunlar kısaca; kaza nedeniyle meydana gelen vefat ve tedavi giderleri, bedeni hasar nedeniyle kaybedilen iş gücü, var ise iş göremezlik tazminatı ve araçta meydana gelen maddi hasarlar olarak sayılabilir. Tabi burada, başvuru yapmadan önce, kaza yaptığınız aracın sigorta teminat limitlerinin kapsamının da detaylı olarak incelenmesi gerektiğini belirtelim.
Bahse konu zararlara ilişkin belgeler eksiksiz olarak sigorta şirketine iletildikten sonra sigorta şirketinin eksiksiz ödeme yapması halinde ortada bir sorun kalmayacaktır. Fakat, sigorta şirketinin; başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya başvurucunun talebini reddetmesi halinde, zarar gören taraf dava açabilir ya da Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilir. Sigorta Tahkim Komisyonları, alternatif bir çözüm yolu olup, sadece sigorta başvurularını incelemektedir. Bu nedenle bu yolda, geniş bir alanda yargılama yapan Mahkemelere nazaran daha hızlı karar verildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca yine Tahkim, Mahkemelere kıyasla daha az masraflı bir yol olduğundan vatandaşlar tarafından daha çok tercih edilmektedir.
Son olarak, sigorta şirketinden bir ödeme alınması halinde, ödemeyi alan kişilere imzalatılması zorunlu tutulan ibraname başlıklı evrakların da dikkatle incelenmesini ve aleyhe olan maddelerin çıkartılması suretiyle imza altına alınmasını tavsiye ediyorum. Aksi takdirde, zarar gören vatandaşlar daha sonra talep edebileceği birtakım hususları ileri süremeyecek ve hak kaybına uğrayabilecektir. Herkese sağlıklı günler.