MSKÜ ÖĞRENCİLERİ İNSANSIZ DENİZ ARACI GELİŞTİRDİ, TEKNOFEST 2024'TE FİNALE KALDI MSKÜ ÖĞRENCİLERİ İNSANSIZ DENİZ ARACI GELİŞTİRDİ, TEKNOFEST 2024'TE FİNALE KALDI

15 Yaşındaki Egehan Bayram, Kendi İmkanlarıyla Geliştirdiği Sanal Gözlükle Teknoloji Dünyasında Dikkat Çekiyor Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki Egehan Bayram, 100 bin liraya satışa sunulan sanal gözlük teknolojisinin prototipini evinde kendi imkanlarıyla geliştirdi. Fen Lisesi öğrencisi Bayram, matematikte dünya birinciliği ve biyolojide ikincilik gibi uluslararası başarılarıyla tanınıyor.

Yapay zeka mühendisi olmayı ve MIT'de eğitim görmeyi hedefleyen Bayram, 2022'de Teknofest'te "İnsanlık Yararına Teknoloji" kategorisinde kırkıncı oldu ve bu yıl TÜBİTAK bölge finallerinde altıncı sırada yer aldı. Egehan Bayram, Apple'ın Vision projesine benzer bir sanal gözlük prototipi geliştirdiğini belirtti.

Gözlüğün, görüntü işleme algoritmalarını kullanarak yemek tariflerini izleme ve uzak gezegenleri sanal ortamda keşfetme gibi işlevler sunduğunu ifade etti. Gözlük, bilgisayarla temasa gerek kalmadan el hareketleriyle kontrol edilebiliyor ve günlük yaşamı kolaylaştırmayı hedefliyor. Bayram, teknolojinin hayatımıza katkısını şu şekilde özetledi: "Yemek yaparken gözlükle tarifleri izleyebilir, evimizi sanal olarak dekore edebilir ve uzak yerleri ekrana yansıtabiliriz. Gelecekte, bu teknolojilerin çok daha gelişmiş halleriyle karşılaşacağız."

Gençlere tavsiyeleri olan Bayram, "Herkes öğrenebilir ve azimli bir şekilde çalışarak Teknoloji ve bilim alanında ülkemize katkıda bulunmak istiyorum. Gelecekte daha çağdaş bir ülke olmak için gençlerin de bu alanda çalışmalar yapması gerektiğine inanıyorum" dedi.