Dün erişime kapatılan Roblox'un çirkin yüzü sosyal medyada ortaya çıkmış ve kan dondurmuştu. Türkiye'deki kullanıcılarının büyük kısmı çocuklardan oluşan Roblox'un gizli sanal odalar ile cinsel içerikli yayınlar yapıldığı konu alınmıştı. 

KÖPRÜDEN ATLAMAK İSTEYEN KADININ HAYATINI BON JOVI KURTARDI KÖPRÜDEN ATLAMAK İSTEYEN KADININ HAYATINI BON JOVI KURTARDI

Bugün ise yepyeni bir bilgi kamuoyuyla paylaşıldı. Erişim engelinden sonra herkesin bildiklerini anlatması ise, bunların anlatılması için illa erişim engeli mi gelmeliydi sorusunu akıllara getirdi. 

Genelde ailesiyle çatışma halinde olan, ergenlik çağındaki çocukları hedef alan ve ailesine karşı kışkırtarak ve evden kaçmalarını empoze eden platform, 15 yaşında bir kızın kaçırılarak tecavüze uğramasına da sebep olmuş.

Başlarda bu platformda çocuklar kişisel hayal güçlerini kullanarak sonsuz bir oyun evrenine girip kendi tasarladıkları ortamda, arkadaşlarıyla birlikte oyunlar oynayabiliyor ve em eğlenip hem de arkadaşlarından yabancı dil öğrenebiliyorlardı. Pandemi ile beraber herkesin eve kapanması ve yeni kullanıcılar ile içeriklerin kötü şekilde yol aldığı yayılan bilgiler arasında. 

Her oyuncu ve katılımcının kendi istediği şekilde oyunlar tasarlayabilmesi, platformun da amacının bu olması sebebiyle, pedofilik şahıslar çocukları çekebildikleri uygunsuz oyunlar tasarladılar. Çocukları Roblox oyun parası verme vaadiyle bu cinsel içerikli sanal oyunların içine davet ettiler. Ardından genellikle ailesiyle çatışma halinde olan, ergenlik çağında olan çocukları seçerek ailesine karşı kışkırtıyorlar ve evden kaçmalarını telkin ediyorlar. Sohbet esnasında kişisel detaylar öğrenerek ülkelerine ve dinlerine olan tavırlarını değiştirecek olumsuz empozelerde bulunuyorlar. Ayrıca daha küçük ve yönlendirmeye açık küçük çocukların IP adresinden konumlarını tahmin ederek, "Biz senin nerede oturduğunuzu biliyoruz. Bize şu kadar para ya da kız kardeşinin fotoğrafını göndermezsen akşam evine gelip ailene ve sana zarar veririz" diyerek şantaj yapıyorlar. 

Özellikle bu platforma Avrupa Birliği bölgesinde 15 yaşındaki bir kız çocuğuna yapılan empoze ve manüpilasyonlar ile evden kaçması sağlanıp tecavüze varan elim bir hadise yaşanıyor. Hadise üzerine oyunun içindeki pedofili faaliyetlerinden dolayı 9 kişinin tutuklanıyor.

Çok ciddi büyüklükte rakamların ve paraların döndüğü bu platformda 2 ayrı yaş seçeneği oluşuyor. 13 yaş üzeri ve 13 yaş altı. Genellikle küçük çocuklar daha eğlenceli buldukları içeriklere erişmek için yaşını 13 üzeri yaparken pedofilik bireyler ise kendini 13 yaş altı göstererek çocukların sunucularıyla eşleşebiliyor. Bu platformda ailelerin kontrol ve yönetimlerinin yeterli olmaması ise dikkat çeken noktalardan bir diğeri.