Yatağan

YATAĞAN'DAKİ 2 BİN 100 YILLIK HEKATE TAPINAĞI YENİDEN İNŞA EDİLİYOR!

Yatağan sınırları içinde bulunan Hekate'ye adanmış 2 bin 100 yıllık tapınak yeniden inşa ediliyor. Lagina Hekate Tapınağı'nda yapılan restorasyon çalışmaları ile tapınağın en kutsal yeri olan naos ve sütun sırasının üst yapısı yeniden kuruluyor.

Abone Ol

Klasik mitolojide "yol ağızlarının, kapıların, gecenin, büyünün, cadılığın ve hayaletlerin tanrıçası" olarak kabul edilen Hekate'ye adanmış Yatağan'daki 2 bin 100 yıllık tapınak yeniden inşa ediliyor. Pagan inanışının merkezi kabul edilen 3 bin yıllık Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda bulunan Lagina Hekate Tapınağı'nda yapılan çalışmalarda, tapınağın en kutsal yeri olan naos ve bunun çevresindeki sütun sırasının üst yapısına ait bloklar yeniden ayağa kaldırılıyor.

HEKATE TAPINAĞI KUTSAL ALANA ÖNEM KATIYOR

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt AA'ya yaptığı açıklamada, Lagina'da 12 ay boyunca kazı, restorasyon ve çizim çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Ayrıca Lagina'nın, yaklaşık 8,5 kilometre uzağındaki Stratonikeia Antik Kenti'nin iki dini merkezinden biri olduğunu ifade eden Söğüt, antik dönemin önemli tanrıçalarından Hekate adına yapılan tapınağın Lagina'da olmasının kutsal alanı daha da önemli kıldığını söyledi.

OSMAN HAMDİ BEY'İN BATI ANADOLU'DA İLK KAZI YAPTIĞI NOKTALARDAN BİRİSİ

Söğüt, bu yılki çalışmaların kutsal alanda sürdürüldüğünü belirterek Lagina'nın antik dönemin en önemli merkezlerinden birisi olduğunun altını çizdi. Hekate adına antik dönemde düzenlendiği bilinen en büyük kutsal alan ve tapınağın burası olduğunu dile getiren Söğüt, şunları aktardı:

"Osmanlı döneminde Osman Hamdi Bey'in Batı Anadolu'da ilk kazı yaptığı yerlerden birisi de burası. 1891-1892 yıllarında burada Osmanlı İmparatorluğu adına kazılar yapmıştı. Şimdi biz ara ara buradaki çalışmaları da sürdürüyoruz. Tapınakta hem kazı hem çizim çalışmaları hem de tapınağın üst yapısıyla ilgili geçici anastylosis (Kazı sonucu ortaya çıkarılan bloklardan bir yapının, hiçbir yeni öğe eklenmeksizin eski biçimin­de yeniden yapımı) çalışmalarını sürdürüyoruz. Böylesine önemli bir kültür merkezindeki süreci ve buraya dair antik mimariyi daha iyi biliyor duruma geldik."

GELECEĞE MİRAS ÇALIŞMALAR

Lagina Hekate Tapınağı'nın yaklaşık 2 bin 100 yıl öncesine ait bloklarını buldukça yerlerine koyduklarını ifade eden Söğüt, "Hem tapınağın naosuna (tapınağın en kutsal yerine) ait olan kısımda hem de onun etrafında 'peristasis' dediğimiz sütunların üzerine gelen yerlerde, üst yapıyla ilgili blokları aşamalar halinde yerleştiriyoruz." diye anlattı.

Söğüt, tarihi alandaki çalışmaların "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında sürdürüldüğünü aktararak gerçek anlamda geleceğe bir miras bıraktıklarını söyledi. Diğer taraftan Söğüt, sadece Lagina Hekate Kutsal Alanı'nı görmek için gelen özel bir grup ziyaretçilerinin de olduğunu vurgulayarak çalışmaların ardından ziyaretçi sayısının artacağını dile getirdi.