1956 yılında oryantalist J.B Segal’in Urfa'nın Eyyubiye Mahallesi'nde bir mezarda fark ettiği bir mozaik, müzik geçmişini antik çağlara kadar geriye götürdü.
Araştırmalar, Göbeklitepe'nşn gün yüzüne çıkmasının ardından, bölgede, neolitik çağlardan bugünlere uzanan bir müzik kültürü olduğunu ortaya koydu.
Prof. Dr. Martin Stokes , 2008 yılında Oxford Üniversitesi'nde kurulan Etnomüzikoloji “Oxford Maqam” topluluğu ile şehrin geleneksel müziği üzerine çalışmalarda bulundu ve İngiltere’den Şanlıurfa’ya Müzik Yolu” projesi kapsamında özel bir repertuvar oluşturdu.
Akademik çalışmalardan farklı olarak şehir, festivallerle, etkinliklerle şehrin müzikal gücüyle dünyanın ilgisini çekti.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül "şehrin sembolü olan bütün müzik insanlarına teşekkür ederek, Kazancı Bedih, İbrahim Tatlıses, Mehmet Özbek, Nuri Sesigüzel, Seyfettin Sucu, Abdullah Uyanık, Abdullah Balak, tenekeci Mahmut ve Müslüm Gürses kentin önemli değerleridir. Şanlıurfa bir müzik şehridir ve Şanlıurfa'da her bir insanın sesinin çok güzel olduğu söylenir. Urfa, sıra gecelerinde insanlarımızın eğitimden geçtiği bir şehirdir. Burada müziğin nasıl söylendiği, ustadan çırağa geçer” diyerek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.