İki günlük zorunlu ayrılıktan sonra yeniden merhaba. Pazartesi ve Salı gününü daha çok sahadan gözlemlere ayırdık. Üçüncü haftasına giren deprem felaketi sonrasında ne yazık ki acılar tazeliğini korurken hayat da devam ediyor. Üç gün sonra kapağını aralayacağımız dosya için önce bölgenin eşsiz koylarında çekimler yaptık ve Genel Yayın Yönetmenimiz Süleyhan Avşar’daki bilgilere zemin oluşturmasını sağladık öncelikle. Dün de tüm gün boyunca Denizli’nin Çameli ilçesindeydik.
Çameli geleceğini tarım ve turizmde görüyor
Mesafe itibariyle Muğla ile yakın ticari ve kültürel etkileşim halinde olan Denizli’nin Çameli ilçesinin değerli belediye başkanı Cengiz Arslan bize ilçe için yaptıklarını anlatırken gördük ki ilçe geleceğini tamamen tarım-hayvancılık ve de eko turizm üzerinden şekillendiriyor. Fasulye ve cevizde coğrafi işaret tescili alan ilçede belediyenin girişimleri ile hayata geçirilen Taşkonak ve sayıları 15’e ulaşan aile işletmesi restoranlar, başkanın “imza” dokunuşları gibi görünüyor. Deprem sonrasında Çameli halkının gösterdiği duyarlılığı Çameli Kaymakamı Kübra Eroğlu ile koordine eden başarılı belediye başkanı, bir de bizim aracılığımızla deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların acısını paylaştı. Her ne kadar deprem bölgesinde eşleştirme yapılan iller arasında yer almasa da Denizli ve Çameli ilçesi yakınları aracılığıyla depremzedelere kucak açmış durumda. Burada bir parantez de Çameli Bağ Evi İşletmecilerinden Ahmet Eriş’e. Küçük bir aile işletmesi olmakla birlikte hem konaklama hem de mutfak anlamında harikalar yarattıkları muhakkak. Organik tadım isteyenler için en doğru adreslerden biri nde özellikle peynir ve açık deniz suyu tuzunda olgunlaştırılan siyah ve yeşil zeytin, girişimciliğin başarılı örnekleri arasında yer alıyor.
Keşke gübre fiyatlarında indirim her gün olsa
Bir tarım ülkesi olan ancak maliyetlerdeki artış nedeniyle çiftçinin ve köylünün son zamanlarda toprağa küstüğü herkes tarafından biliniyor. O nedenle böylesi zor bir dönemde bir gübre üreticisinin “bir günlüğüne dahi olsa” fiyatlarda indirime gitmesi hoşumuza gidiyor. Türk çiftçisi desteği gerçekten hak ediyor. Gemlik Gübre ton başına iki bin lira aşağıya çektiği fiyatlarla “bir günlüğüne” de olsa çiftçimize destek vererek alkışı hak etti.
Deli sorular
Tarımla ilgili kafada deli sorular var. Depremden sadece kentler etkilenmedi. Kırsal kesimde yaraların nasıl sarılacağı, üretimin nasıl yapılacağı planlandı mı? Üretim aracına, gübre, mazot ve tohum konusnda destekler verilecek mi? Bölgede hayvancılığın durumu ne olacak? İşte bunlar da cevap bekleyen sorular...
Depremzedeye finansal iyileştirme
Başta da belirttiğimiz gibi her şeye rağmen hayat devam ediyor. Bu bağlamda Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) depremzede vatandalara yönelik bazı finansal iyileştirme çalışmaları başlattı. BDDK, depremden etkilenen vatandaşların borçlarına esneklik tanımak amacıyla kredi kartı kullanımında ve borç geri ödemelerinde süre uzatımına ve asgari ödeme tutarlarının ertelenmesine yönelik adımlar atıldığını duyurdu.
Fırsatçılığa izin verilmesin
Son olarak, Muğla Valiliği’nden yapılan bir açıklamaya göre barınma amacıyla kente gelen vatandaşlara yönelik konut kiralarında fahiş fiyat uygulamasına izin verilmeyeceğinin belirtilmesini sevindirici olduğu kadar düşündürücü bir not olarak kayıt altına alalım.