Yenidoğan buzağıların küpelenmesi hakkındaki "Yetki Devri Protokolü" için Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen imza töreninde, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Türkiye’nin yeni büyükbaş hayvancılık sisteminde küpeleme işlemlerinin, damızlık sığır yetiştiricileri birliklerine devredilmesiyle ilgili protokolün hayata geçtiğini duyurdu.

KÜPELEME İŞLEMİ İL GENELİNDEKİ 24 BİN İŞLETME ÜZERİNDE YAPILACAK

Böylece Muğla’daki büyükbaş hayvan sayısının 250 bini aştığı, her yıl yaklaşık 70 bin-75 bin buzağı doğumunun gerçekleştiği belirtildi. Öte yandan, küpeleme işleminin il genelindeki 24 bin işletme üzerinde yapılması için Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütüleceği bildirildi.

Diğer taraftan Saylak, pandemi, iklim değişiklikleri ve hastalıklar gibi zorluklara rağmen, bu işlemin devredilmesinin, veterinerlik hizmetlerinin kalitesini artıracağını ve daha fazla koruyucu hekimlik faaliyetlerine zaman ayrılacağını kaydetti.

2025 YILINDA HAYVANCILIKTA YENİ DESTEKLEME MODELLERİ DEVREYE GİRECEK

2025 yılında hayvancılıkta yeni destekleme modellerinin devreye gireceği, genç ve kadın çiftçilere yönelik ciddi bir destek artışı sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, Muğla’nın hayvancılık alanında Türkiye’de birinciliği hedeflediği ve bu yılsonunda hastalıktan ari işletme sayısında da birinci olacağı ifade edildi.

İşletmelerin zorunlu kesim, ölümler ve doğumlar gibi durumları ilçe tarım müdürlüklerine bildirmelerini rica eden Saylak, bu sistemin büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine büyük kolaylık sağlayacağını dile getirdi. Son olarak, damızlık birliği görevlilerinin bu işlemi ücretsiz olarak yapacaklarını, üreticilerin mağdur edilmemesi için gerekli denetimlerin yapılacağının altını çizdi. Protokolün, hayvan yetiştiricilerine ve üreticilere hayırlı olmasını dileyen Saylak, sürecin başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kaynak: İHA