Bildiğiniz üzere, yakın bir tarihte Cumhurbaşkanı, prim gün sayısı ve çalışma yılını dolduran kişilerin yaş sınırı aranmaksızın emekliliğe hak kazanacağını ifade etti. Ancak bu düzenlemeden faydalanabilmek için ilk işe giriş tarihinin 08/09/1999 tarihinden önce olması gerekmekte. Fakat 90’lı yıllarda, kayıt dışı çalışma günümüze kıyasla çok daha fazla olduğu için, aslında fiili olarak 08/09/1999 tarihinden önce işe başlamış olan, fakat işvereni tarafından sigorta primi yatırılmadığı için büyük mağduriyet yaşayan kişiler bulunmakta. Peki, sırf işvereni tarafından sigorta primi yatırılmadığı için emekli olma hakkını elde edemeyen kişiler, bu yanlışlığı düzeltmek için ne yapmalılar ? Gelin beraber inceleyelim.
2829 sayılı Kanun’un 6.maddesine göre: “Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.” Yani sigortalı olunan ilk tarih, işveren tarafından SGK’ya yapılan bildirim ile başlamaktadır. İşveren SGK’ya, işe giriş bildirgesi adını verdiğimiz evrağı ibraz ederek işçinin kendi bünyesinde işe başladığını resmi olarak bildirmek zorundadır. Ne var ki, kimi zaman işverenler, işe giriş bildirgesini SGK’ya ibraz etmekte, fakat işçinin sigorta primini hemen yatırmamaktadır. Ülkemizde sigortalılık başlangıç tarihinde 1 günün dahi çok büyük önemi bulunmakta olup, kimi işverenler tarafından, sigorta priminin işçinin işe başlamasından aylar sonra yatırılması gibi bir durumun, işçinin emeklilik hakkını olumsuz olarak etkilemesi de kaçınılmazdır.
Başına böyle bir hadise gelmiş olan vatandaşın yapması gereken ise, öncelikle işveren tarafından SGK’ya işe giriş bildirgesinin verilip verilmediğini öğrenmek olmalıdır. Eğer işe giriş bildirgesi verilmiş ve bildirgede işçinin 08/09/1999 tarihinden önce işe başladığı yazılı ise, işçi tarafından sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası açılmalıdır. İşçi bu davada, bahsi geçen tarihlerde işveren nezdinde fiili çalışması olduğunu, fakat işveren tarafından bu çalışmanın karşılığı olan sigorta priminin ödenmediğini ispat etmelidir. Bu davanın kazanılması ile birlikte, artık işçinin ilk sigortalılık tarihi değişecek ve emekliliğe hak kazanır hale gelecektir.
Son olarak SGK işe giriş bildirgesinin nasıl alınacağına da değinelim. Bu belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek alabileceğiniz gibi, e-devlet üzerinden de temin edebilirsiniz. Ayrıca, sigortalı bir çalışan olarak bağlı olduğunuz iş yerinin muhasebe birimine talepte bulunarak da SGK hizmet dökümünüze ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler.