Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 14 tarihi eserin daha Türkiye'ye döndüğünü açıkladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığının çalışmaları sayesinde kültürel mirasın en nadide parçalarının Türkiye'ye dönmeye devam ettiğini vurgulayan Bakan Ersoy, tarihi eserler hakkında şunları kaydetti:

YILLAR SÜREN ÇABANIN ARDINDAN TARİHİ ESERLER YURDA DÖNDÜ

"Boubon Antik Kenti kökenli iki bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykelinin yanı sıra çeşitli dönemlere ait seramik eserler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait iki hançer gibi 14 arkeolojik ve etnografik eser yıllar süren çabanın ardından yeniden milletimizin kültürel mirasına katıldı."

Türkiye’nin tarihi zenginliklerini koruma kararlılığıyla, Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi (HSI) ile yürütülen iş birliği neticesinde, eserler Türkiye'ye geri döndü.

FETHİYE'DE UNUTULMAYA YÜZ TUTAN GELENEKSEL ÜZÜMLÜ DASTARI YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKTI FETHİYE'DE UNUTULMAYA YÜZ TUTAN GELENEKSEL ÜZÜMLÜ DASTARI YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

40 Yillik Çabalar Sonuç Verdi̇ 14 Tari̇hi̇ Eser Türki̇ye'ye İade Edi̇ldi̇ (2)

40 YILLIK ÇABALAR SONUÇ VERDİ

Ele geçirilen Anadolu'ya ait 14 parça kültür varlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının, Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik Soruşturma Birimi (HSI) ile yürüttüğü işbirliği kapsamında yapılan hassas takip sonucu karşılıklı atılan imzalarla teslim alındı.
Söz konusu 14 eser arasında dünya arkeoloji literatüründe önemli bir yere sahip, Burdur ili Gölhisar ilçesi İbecik köyündeki kazılarda bulunan Boubon Antik Kenti kökenli 1 adet bronz heykel ve 2 adet bronz heykel başı yer alıyor.

40 Yillik Çabalar Sonuç Verdi̇ 14 Tari̇hi̇ Eser Türki̇ye'ye İade Edi̇ldi̇ (1)-1

KAÇAK KAZILARLA YURTDIŞINA KAÇIRILAN ESERLER

Kaçak kazılar sonucu, izinsiz yurt dışına çıkarılan bahse konu heykel başlarından "bronz genç erkek başı" olarak adlandırılan eserin iadesi için yaklaşık 40 yıl süren bilimsel çalışma ve analizlerin yapıldığı bildirildi.

Boubon Antik Kenti kökenli bir diğer eser olan sakallı bronz erkek başının, özel bir müzede sergilenmekteyken yürüyülen çalışmalar sonucu Türkiye'ye iade edildiği bilgisi paylaşıldı.

Türkiye'ye yeniden kazandırılan eserler arasında ayrıca, Boubon Antik Kentinden 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla çıkarılarak yurt dışına kaçırılan, Bizans dönemine ait 3 adet sikke, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı dönemine ait 2 adet hançer, çeşitli dönemlere ait 3 adet pişmiş toprak kap, 11. yüzyıla tarihlenen bir mücevher kutusu parçası ve bir pişmiş toprak lamba yer alıyor.

Editör: Huri Kaptan