Sağlık Haberleri

YUMURTALARIN ÜZERİNDEKİ NUMARALAR NE ANLAMA GELİYOR? 2, 3 VE 4'LE BAŞLAYANLAR İLAÇLI MI?

Yumurtaların üzerindeki bazı numaraların ürünün ilaçlı olduğunu gösterdiği iddiası son günlerde kulaktan kulağa yayıldı. Peki, gerçekten "2", "3" veya "4" rakamıyla başlayan numaraların bulunduğu yumurtaların ilaçlı mı? Yumurtaların üzerindeki sayılar ne anlama geliyor? Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü açıklama yaptı.

Abone Ol

Sosyal medyada yayılan, üzerinde numaraların "2", "3" veya "4" rakamıyla başladığı yumurtaların ilaçlı olduğu iddiasına Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yanıt verdi.

Açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bu numaralar, yumurtacı tavuğun yetiştirilme metodunu ifade etmektedir. Hangi yetiştiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtalar, nitrofuran dahil diğer veteriner ilaçlar yönüyle denetlenmektedir" ifadesini kullandı.

İŞTE YUMURTA NUMARALARININ ANLAMI

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün X hesabından yaptığı açıklama şöyle:

Yumurtalar üzerinde yer alan numaraların başında '0' ve '1' varsa sağlıklıdır, '2', '3' veya '4' yazıyorsa nitrofuran ve veteriner ilaçları vardır şeklinde paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor. Yumurtalar üzerine yazılan numaralarda yer alan ilk hane tavuğun yetiştirme metodunu ifade eder.

Yetiştirme metodu kodu "0" ise bunun organik yetiştiriciliği, yani organik yemlerle beslenen, açık havaya da erişimi olan ve sertifikalandırılmış işletmelerden elde edilen yumurtayı,

"1" ise açık dolaşıma erişim, yani açık havaya da erişimi olan bir kümeste yetişen ve serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtayı,

"2" ise kümeste kafessiz yetiştiricilik, yani kapalı bir kümes içinde serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtayı,

"3" ise kafesli yetiştiricilik, yani kümeslerde kafeste yaşayan tavuklardan elde edilen yumurtayı ifade eder.

Bu alanda '4' diye bir yetiştiricilik kodu bulunmamaktadır. Sosyal medya paylaşımlarında ifade edildiği gibi '2', '3' veya '4' numara ile başlayan yumurtaların ilaçlı olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Olumsuzluk tespiti durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında işlem uygulanmaktadır."