NOW TV’de yayınlanan ve izlenme rekorlarını alt üst eden Şakir Paşa Ailesi dizisinin gerçek hikaye mi yoksa uyarlama mı olduğu izleyenlerce merak ediliyor. Peki, Şakir Paşa Ailesi dizisi hikayesi gerçek mi?
Oyuncu kadrosunda usta isimlerin yer aldığı Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar dizisi bir anda tüm dikkatleri üzerinde toplamayı başardı. Osmanlı döneminde önemli bir paşa ailesinin üeyeleri arasında gösterilen Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, modern resmin öncüsü Fahrünnisa Zeid, Türkiye'nin ilk gravür sanatçısı Aliye Berger ve ilk Türk seramik sanatçısı Füreya Koral gibi isimlerin yaşantılarından kesitler sunan dizi tamamen gerçek olaylarla birebirdir.
ŞAKİR PAŞA AİLESİ GERÇEK Mİ?
Tarih sayfaları içerisinde Şakir Paşa ailesi 1891 ila 1895 yılları arasında yaşamıştır. Sadrazamlık görevindeki Ahmed Cevad Paşa'nın kardeşi ve Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın babası Şakir Paşa’dır.
Şakir Paşa yaşadığı kayıplar akabinde kardeşi Ahmed Cevad ile birlikte askeri bir okula gönderilmiştir. Bodrum'un bugünkü ününe kavuşmasında büyük rol oynayan Halikarnas Balıkçısı, yani Cevat Şakir Kabaağaçlı, İtalyan eşi ile birlikte Büyükada'daki ailesinin evine dönerken aslında bu dönüş hem kendilerini hem de çevresindekilerin yaşamını tamamen değiştirmeye yetmiştir.
Bu değişimle beraber evdekilerin tüm yaşantısı kökünden sarsılmıştır. Aileden modern resmin ustası Prenses Fahrelnissa Zeid, ilk Türk gravür sanatçısı Aliye Berger ve ilk Türk seramik sanatçısı Füreya Koral gibi önemli sanatçılar bu dönem içerisinde zirveye adım atmışlardır.
ŞAKİR PAŞA DİZİSİ GERÇEK HİKAYE Mİ?
NOW TV ekranlarında yayınlanan Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar dizisi gerçektir ve gerçek bir hayattan esinlenerek anlatılmıştır.
ŞAKİR PAŞA AİLESİ KİTAP ÖZETİ
fahrünnisa Zeyd, Füreya Koral, Aliye Berger, Nejad Devrim gibi tanınmış sanatçılar, Halikarnas Balıkçısı-Cevat Şakir gibi İzzet Melih Devrim gibi yazarlar, Suat Şakir ve Şirin Devrim gibi tiyatroculardan bahsedilmektedir. Bütün hepsi de ailenin birer ferdidir. II. Abdülhamid döneminde önemli görevlerde bulunmuş Şakir Paşa’nın çocukları ve akrabaları döneme damga vurmuşlardır.
Türkiye tarihinin belki de en ilginç ailelerinden olan Şakir Paşa ailesinin hikâyesi tam da Büyükada’daki köşkte geçen çocukluğu Osmanlı’nın yıkıldığı, Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı ve Cumhuriyet’in kurulduğu günleri kapsamaktadır.
Anne ressam Fahrünnisa (Zeyd) olmak üzere, Füreya (Koral), Aliye (Berger), Cevat Şakir (Halikarnas Balıkçısı), Suat Şakir, İzzet Melih (Devrim), Nejad Devrim önemli karakterlerdir. İçlerinden kimileri dünya çapında ün kazanan bu sanatçı ailenin yaşamı, Osmanlı’nın son dönemleri ile Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına denk düşmektedir.
Şakir Paşa ailesinin bu yaşam serüveni bizleri eski İstanbul atmosferine götürmektedir. Anıların tatlı esintisi içerisinde pek çok tarihi şahsiyetle karşı karşıya gelinmektedir.