Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor! Heniyye suikastı sonrası İsrail ve İran arasındaki çatışma riski arttı. Mısır, Yunanistan ve Almanya hava yolu şirketleri, bölgedeki riskler nedeniyle çeşitli uyarılarda bulundu.

Mısır, İran hava sahasından kaçınılmasını belirtti; Ürdün ise havayolu şirketlerine ekstra yakıt bulundurmalarını istedi. ABD, İsrail'i korumak amacıyla Orta Doğu'daki askeri varlığını artırdı ve çeşitli askeri hareketlilikler yaşanıyor. Lufthansa ve Aegean, güvenlik gerekçesiyle seferlerini uzattı.  Orta Doğu'daki gerilim hızla tırmanıyor.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin 31 Temmuz 2023'te Tahran'da suikaste uğraması ve Lübnan Hizbullahı'nın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında ölmesi, bölgedeki çatışma riskini artırdı. Bu gelişmelerin ardından, İsrail ve İran arasındaki gerilim iyice yükseldi. Mısır, Yunanistan ve Almanya, Orta Doğu'daki artan gerilim nedeniyle çeşitli uyarılarda bulundu.

Mısır, yarın TSİ 03.00-07.00 saatleri arasında İran hava sahasından uzak durulmasını istedi ve havayolu şirketlerine güvenlik uyarısı olarak NOTAM yayınladı. Ürdün ise tüm havayolu şirketlerinden 45 dakikalık ekstra yakıt bulundurmalarını talep etti.

RUSLARIN CASUS BALİNASI HVALDİMİR NORVEÇ'TE ÖLÜ BULUNDU RUSLARIN CASUS BALİNASI HVALDİMİR NORVEÇ'TE ÖLÜ BULUNDU

ABD, İsrail'in İran tarafından yapılabilecek olası saldırılara karşı korunmasına yönelik olarak Orta Doğu'daki askeri tahkimatını hızlandırdı. Bölgedeki askeri varlığını artırarak yaklaşık 45 bin asker, çeşitli üsler ve güçlü hava ve deniz filolarıyla İsrail'e destek sağlıyor.

Yunanistan’ın Aegean Hava Yolları, güvenlik endişeleri nedeniyle Tel Aviv uçuşlarını 8 Ağustos'a kadar iptal etti. Lufthansa ise, Orta Doğu'daki artan gerilim nedeniyle Tel Aviv, Tahran, Beyrut, Amman ve Erbil'e olan uçuşlarını 13 Ağustos'a kadar uzattı. Yolcular, iptallerden etkilenen uçuşlar için yeniden rezervasyon yapabilir veya para iadesi talep edebilirler. ABD'nin bölgedeki askeri varlığı geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Ürdün'de 2 bin 900’den fazla ABD askeri konuşlu bulunuyor, Suudi Arabistan’da ise 2 bin 700'den fazla asker, İran ve vekillerinden korunmak için görev yapıyor. Umman'da da birkaç yüz ABD askeri bulunuyor. ABD'nin İsrail'de ne kadar askeri varlığı olduğu belirsiz olmakla birlikte, en az bir askeri üssü olduğu tahmin ediliyor. Tüm bu gelişmeler, Orta Doğu'daki askeri ve sivil havacılık alanında büyük bir belirsizlik ve endişe yaratıyor.