Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi'nden vatandaşlar tarafından talep edilen ata tohumlarının dağıtımı bugün itibarıyla başladı. Bu yıl Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi, başta domates, biber, patlıcan, bamya, fasulye gibi 120 çeşit ata tohumundan 2 milyon adet tohum dağıtacak.
TOHUMLAR LABORATUVARDA TEST EDİLİYOR: 980 ÇEŞİT TOHUM İLE GENİŞ ENVANTER
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında açılan "Yerel Tohum Merkezi" kurulduğu yıldan bugün kadar 19 milyon adet yerel tohum toprak ile buluşurken, yerel tohum merkezi envanterinde 980 çeşit ata tohumu yer alıyor. Yerel tohumların dağıtımı öncesi Yerel Tohum Merkezi’ne getirilen ve çoğaltımı yapılan tohumların hastalık, zararlı bulaşıklığı ve çimlenme yeteneği Muğla Büyükşehir Belediyesi Tohum Test Laboratuvarı'nda teste tabi tutuluyor. Söz konusu laboratuvarda uygulanan testlerden geçmeyen tohumların dağıtımı gerçekleşmiyor. Bu kapsamda 2025 yılı boyunca 120 çeşit ata tohumunun dağıtımı hedefleniyor.
MUĞLA'DAN 81 İLE YEREL TOHUM DAĞITIMI BAŞLADI
Bugüne kadar Türkiye’nin 81 iline 19 milyon yerel tohum dağıtan Büyükşehir Belediyesi, bugünden itibaren ücretsiz olarak yerel tohum dağıtımını sağlıyor. Vatandaşlar yereltohum.mugla.bel.tr web adresinden başvuru formunu doldurarak veya Şubat ayı içinde Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret ederek yerel tohumları ücretsiz alabilecek.
YEREL TOHUM MERKEZİ SORUMLUSU: 2 MİLYON ATA TOHUMU DAĞITACAĞIZ
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı ve Yerel Tohum Merkezi sorumlusu Gıda Teknikeri Ahmet Babacık, 2025 yılında 2 milyon ata tohumu dağıtacaklarını ifade ederek şunları kaydetti:
"2016 yılında kurmuş olduğumuz yerel tohum merkezimizin envanterinde 980 çeşit atalık yerel tohum kayıt altına alınmıştır. 2024 yılı içerisinde 120 çeşit atalık yerel tohumdan yaklaşık 2 milyon tohum üretmiş bulunmaktayız. Ayrıca bu tohumların tohum çimlenme testi, tohumla taşınabilir hastalık ve zararlı analizleri yapılmış, sağlıklı tohumlar 3 Şubat itibariyle ücretsiz olarak vatandaşlarımıza dağıtılmaktadır. 81 ilimizden başvurular gelmeye başlamış olup, öncelikli olarak Ankara, İzmir, Eskişehir, Hatay ilçelerinden başvuruları almış bulunmaktayız. En fazla rağbet gören ürünlerimiz domates, biber, salatalık, bamya çeşitlerimiz olmaktadır. Bu yıl yaklaşık 2 milyon tohumu ücretsiz olarak toprakla buluşturmaya hedefliyoruz. Bugüne kadar da tohum merkezimiz 19 milyon yerel tohumu toprak ile buluşturmuş bulunmaktadır."