Köyceğiz Gölü'nü besleyen en önemli kaynak olan Namnam Çayı'nın artık su taşımadığı ve Kargıcak Çayı'nın tamamen kuruduğu gerekçesiyle yapılmak istenen Balcılar Barajı Projesi'ne olumlu ÇED raporu verildi.

Çevreciler ise projenin Namnam Çayı etrafındaki köylere zarar vereceğini ve vazgeçilmesini istiyor.

Haber48'e konu hakkında bilgi veren Köyceğiz Çevre ve Doğayı Koruma Derneği yetkililer, dava açacaklarını belirtti.

VALİLİK İTİRAZ DİLEKÇESİNİ GERİ ÇEVİRDİ

Köyceğiz Çevre ve Doğayı Koruma Derneği olarak 21.08.2024 tarihinde, yapılması planlanan Balcılar Barajı projesi hakkında, Namnam Çayı etrafındaki, projeden olumsuz etkilenebilecek Zaferler, Hamitköy ve Döğüşbelen köylerinin vatandaşlarına proje hakkında bilgileri ilettik ve toplantıya katılan yerli vatandaşların görüşlerini aldık.

Bilindiği üzere Valilik, bizim ve diğer vatandaşların projeye itiraz dilekçelerine rağmen DSİ’in sunduğu Çevreye Etki Değelendirmesini (ÇED) yeterli bulup, DSİ Raporuna itirazımızı red etmiş oldu.

Biz hızla gelişen iklim değişmesi yüzünden bölgemiz için tahmin edilen ve kaçınılmaz olan olağanüstü kuraklılık tehlikesi yüzünden Köyceğiz Gölü'nü besleyen en önemli kaynak olan Namnam Çayı'nın artık su taşımadığı ve Kargıcak Çayı'nın tamamen kuruduğu gerekçesiyle, bu baraj ile Namnam Çayı'nın son damlası ile barajı doldurmaya çalışmanın bütün Köyceğiz havzasına ve Köyceğiz gölüne zarar vereceği kanatindeyiz. "

ÇED RAPORU YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN

Bu yüzden ÇED raporunda belirtilen bir çok konunun yetersiz ve kısmen yanlış olduğunu düşünüyoruz. Doğa derneği olarak cennet doğamızı korumak amaçlı, ÇED raporunun yeniden gözden geçirilip yeni bir değerlendirme yapılmasını öngören bir dava açmak istiyoruz.

Toplantıya katılan vatandaşların proje raporunun yenilenmesi talebine karşı çıkan 2 birey dışında 3 köyde de bütün katılımcılar;

1. Projenin zararları olacağını, o yüzden derneğin açacağı davayı destekleyeceklerini,

2. azalan sular yüzünden şu an bile tarlaları sulamaya yetmeyen suları barajda toplayıp, Gökova'dan Beyobası'na kadar dağıtmanın anlamsız olacağını,

3. Bu konu açılacak davayı hertürlü destekleyeceklerini, davaya müdahil olmak için imza listelerinde yardım edeceklerini dile getirdiler.

Toplantılarda katılımcı sayıları her köyde  yaklaşık 15 ile 25 arasında idi. Kahvehanelere genel olarak kadın vatandaşlar gelmedikleri için (Döğüşbelen ve kısmen Hamitköy hariç), muhtemelen basit bir biçimde proje tanıtım sayfası hazırlanıp evelere dağıtılması imkanı da düşünüldü.

Namnam

Namnam2

KÖYCEĞİZ'DE FECİ KAZA: İKİ OTOMOBİL KAFA KAFAYA ÇARPIŞTI KÖYCEĞİZ'DE FECİ KAZA: İKİ OTOMOBİL KAFA KAFAYA ÇARPIŞTI

Namnam3

Namnam4

Editör: Haber48 Editör