Kiracı ve ev sahibi problemleri hep varolan bir durumken son zamanlarda zirveyi gören ülke içi enflasyonla daha da ağır bir hale gelmişti. Tavan kira artışı yasası ile kiracılar birazda olsa rahat nefes alıyorken bu yasanın da kalkmasıyla neredeyse %200lük kira zamları ardından büyük sorunları da getirdi. 

Sorunlar arttıkça kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklarda iki taraf da soluğu mahkemede alıyor. İşte bu mahkemelerde açıklanan iki emsal karar kiracıyı bir anda evsiz bırakacak cinsten.

Örnek teşkil eden ilk dava düzensiz kira ödemeyle ilgili.

Kiracı 2016 yılında tuttuğu evde aylık 1500 ₺ kira anlaşması yapmış. Kirasını zamanında ödemediği ve geciktirdiği için ev sahibi soluğu mahkemede alıyor ve kiracı hakkında 2 kez icra takibi başlatılıyor. Yıl 2023 olduğunda kiracıya tebligat gidiyor ve  30 gün içinde borcunu ödeyerek dosyayı kapatıyor. 

Aynı durum bir başka kiracı - ev sahibi anlaşmazlığıyla mahkemede görülüyor fakat bu defa da 2022 yılında kiracının iki kez icra takibine neden olması, iki haklı ihtar olarak geçiyor. 

Konu bilirkişiye gidiyor ve kiracının kira bedellerini ödememesi nedeniyle iki haklı ihtar oluşması sebebiyle tahliye talep edilerek mahkeme huzuruna çıkıyor ve kiracı tahliye ediliyor.

Bir diğer dava ise Tahliye Taahhütnamesi ile ilgili.

Bu davada da 2021 yılında 3750 TL aylık kira anlaşması ile evi tutan kiracı, sözleşmenin üzerinden iki ay sonra bir tahliye taahhütnamesi imzalıyor. Bu taahhütnameye göre kiracının belirlenen tarihte evi tahliye etmeyi kabul ettiği açıkça belirleniyor. Fakat tarih geldiğinde kiracı evden çıkmadığı için ev sahibi icra takibi başlatıyor. Kiracı, tahliye taahhütnamesinin bilgisi dahilinde imzalatılmadığını evrakların arasında olduğunu ve bu sebeple geçersiz olduğunu savunarak itiraz ediyor. Fakat Yargıtay,  "Boş olarak verilen tahliye taahhütnamesi geçerlidir" kararı ile tahliye talebini onayarak kararı kesinleştiriyor. 

23 ilde DEAŞ'a yönelik "GÜRZ-15" operasyonları: 88 şüpheli yakalandı 23 ilde DEAŞ'a yönelik "GÜRZ-15" operasyonları: 88 şüpheli yakalandı

Dolayısı ile bu noktada kiracıların dikkat etmesi gereken 2 büyük hususa dikkat çekmek gerekmekte. Birincisi düzenli kira ödemesi (kanıtlanabilecek şekilde), bir diğeri ise imzalanan evrakların muhakkak tek tek denetlenmesi.