İzmir'in Karşıyaka Yamanlar Dağı, Tire, Ödemiş ve Bayındır ilçelerinde çıkan günlerce süren orman yangınlarının ardından başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 9 şüpheliden 6'sı tutuklandı.

Tire'de 3, Ödemiş'te 2, Bayındır'da 4 kişi jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Tire’deki yangınla alakalı semaver yakan 3 kişi tutuklanırken, Bayındır’daki yangınla ilgili 4 şüpheliden 2’si tutuklandı, 1’i adli kontrolle salındı, diğer şüpheli ise ifadesinin ardından serbest kaldı. Ödemiş’te gözaltına alınan 2 şüpheli ise adli kontrol şartıyla salıverildiği öğrenildi.

Karşıyaka Yamanlar Dağı'nda mangal ateşi nedeniyle çıkan orman yangınıyla ilgili de polis ekiplerince gözaltına alınan 1 kişi ise daha önce tutuklanmıştı.

VALİ ELBAN: VATANDAŞIN YARASI SARILACAK

Orman yangınlarıyla ilgili AFAD Başkanı Okay Memiş'le birlikte incelemerde bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban açıklamalarda bulundu:

Menderes'teki yangının artık enerjisi iyice düştü. Her an söndürüldü haberi gelebilir. Bunun dışındaki diğer yangınların tamamı dün itibarıyla kontrol altına alınmıştı. Çalışmalar biter bitmez hasar tespit çalışmalarına başladık. Yaptığımız çalışmalarda 45 binanın hasar gördüğünü tespit ettik. Şimdi eşya ve diğer yardımlarla ilgili teknik çalışanları yürütüyoruz. Hayvanlarla ve tarımsal ürünlerle ilgili de bazı hasarlar var. Özellikle Bayındır'da zeytinlik alanında oluşan hasarlar var.

Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra tespit ettiğimiz hasarları AFAD Başkanlığımıza, Ankara'daki ilgili birimlere ulaştıracağız. Kanunun ve ilgili mevzuatın belirlediği oranlar çerçevesinde vatandaşımızın yarasının hızlıca sarılması için yardımları kendilerine en kısa zamanda ulaştırmayı planlıyoruz."

İZMİR YANGINLAR NEDEN ÇIKTI?

Vali Elban, gözaltılar ve tutuklanan şüpheliler konusunda ise şu bilgileri verdi:

Menderes Tahtalı bölgesinde çıkan ve Urla'da çıkan yangın ise elektrik tellerinin kopmasından kaynaklı çıktı. Dolayısıyla bu sıcaklıklarda, nemin çok düşük olduğu ve rüzgarın da çok düzensiz ve hızlı estiği günlerde çok dikkatli olmalıyız. Etkilenen alanla ilgili tespitlerimiz devam ediyor. Bizim şu anda önceliğimiz vatandaşın yarasının sarılmasına yönelik olduğu için bina, eşya, hayvan ve bitkisel ürünlerle ilgili tespiti hızlıca bitirmeyi düşünüyoruz."

ÖDEMİŞ'İ İZMARİT YAKTI

Bayındır ilçesindeki yangın bahçesinde tadilat yaparken çıkıyor. Ödemiş'te otluk alanda sigara içmekten kaynaklı çıkıyor. Tire'de kendi bahçelerinde piknik ve tadilat yaptıkları için çıkıyor. Dolayısıyla bunların tamamı ihmalden, özensizlikten ve dikkatsizlikten. Bu hafta sonuna kadar özellikle çok dikkat etmek gerekiyor. Yapılacak her dikkatsizlik çok büyük yangına sebebiyet verebilir.”

THY: 440 KİŞİ KARA LİSTEDE THY: 440 KİŞİ KARA LİSTEDE

İZMİR İTFAİYE DAİRE BAŞKANI İSMAİL DERSE YANGINLARIN ARDINDAN EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ İZMİR İTFAİYE DAİRE BAŞKANI İSMAİL DERSE YANGINLARIN ARDINDAN EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ

Editör: Haber48 Editör