Geçtiğimiz günlerde, İran Cumhurbaşkanlığı yemin töreni için başkent Tahran'a giden ve orada suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas'ın eski lideri İsmail Haniye'nin ardından yeni bir atama bekleniyordu. Gazze Şeridi'nin yeni lideri merakla beklenirken atama gerçekleşti. 

Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar, atandı.

Facto lider olarak göz önüne çıkan Sinvar, Hamas geleceğini belirleme potansiyeline sahip karmaşık bir figür olarak bilinmekte. Geçmişi, liderlik tarzı ve vizyonu "Gçlgelerin Lideri1 olarak bilinen Sinvar'ı öne çıkaran noktalardan biri. 

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

7 Ekim 2023'te gerçekleşen saldırıların arkasındaki kişi olarak bilinen Yahya Sinvar'ın İsrail'in füzeleri ve bombalarına rağmen hala hayatta kalıp Gazze'de bulunan tünellerde gizlendiği söylentiler arasında. 
İsrail'in, başına 400 Bin Dolarlık ödül koymasına rağmen bilinene göre henüz yakalamayı veya öldürmeyi başaramadığı netleşti. Sinvar’ın liderlik tarzı, Haniye'nin tarzından çok farklı. Haniye daha diplomatik yaklaşım sergilerken, Sinvar'ın daha agresif ve uzlaşmaz olduğu biliniyor. 

1962 yılında Gazze Şeridi’ndeki Khan Yunis mülteci kampında doğduğu bilinen Yahya Sinvar, Hamas’ın kurucu üyelerinden biri olarak örgütün oluşumu ve şeklini almasında önemli bir rol sahibi. 1980’lerin bitişinde Hamas’a katılan Sinvar, örgütün güvenlik kolunun yönetimine geçerek, güvenlik bölümünün beyni oldu. 

1989'da, 2 İsrail askerinin infazı ve Filistin'li muhbirlere karşı suikast düzenlemekle suçlanan Sinvar, dört defa müebbet hapis cezası aldı.  22 yıl boyunca İsrail hapishanelerinde kalan Sinvar, 2011 yılında Gilad Shalit takası kapsamında serbest bırakıldı.

Hapishanede geçen uzun süreç içinde Sinvar’ın ideolojisi ve İsrail’e olan düşmanlığı daha da arttı. Eski İsrail istihbarat yetkilisi Michael Koubi’nin söylemlerine göre Sinvar, sorgulanma esnasında Filistin muhbirlerini öldürmesiyle övünüyordu. Bu zaman dilimi onun Hamas içindeki sert ve uzlaşmaz tarzını perçinledi. 

2017 yılında Hamas’ın Gazze lideri seçilince, örgütün askeri bacağı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile siyasi bacağı arasında köprü oldu. Bu pozisyonu, Hamas’ın en etkili figürlerinden biri olmasını sağladı.
Haniye’nin aksine Sinvar, sahada operasyonel deneyime de sahip. Bu, örgütün askeri bacağı üzerinde daha fazla yetkiye sahip olmasını sağlıyor. 

ABD'DE SİLAHLI SALDIRI! 4 KİŞİ ÖLDÜ, ÇOK SAYIDA YARALI VAR ABD'DE SİLAHLI SALDIRI! 4 KİŞİ ÖLDÜ, ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Hamas'ın yeni lideri seçilmesi ise, örgütün daha sert bir karaktere kayabileceğinin işareti. İsrail ve uluslararası boyutta diplomasi ve uzlaşı durumunu imkansız hale getirebilecek bir pozisyon oluştu denilebilir. 

Yahya Sinvar'ın aşırı derecede sert ve aynı zamanda acımasızca pragmatik olduğunu biliniyor. İçe dönük karakteri olmasına rağmen İsrail görüşmelerinde ve müzakerelerde kilit isim olan Sinvar'ın Hamas adına son onay mercii olduğu söylenmekte. 

Sinvar'ın liderliğinde Diasporadaki liderlerden ziyade Gazze’deki kadroların artık daha önde rol alması bekleniyor.