Yaklaşık 1 yıldır devam eden Gazze - İsrail gerginliğinde bulaşıcı hastalıklar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Bulaşıcı hastalık kategorisinde en üstte ise Hepatit var.
100 BİN HEPATİT VAKASI
Filistin Sağlık Bakanı Macid Avni Muhammed Ebu Ramazan, saldırı öncesindeki hepatitli sayısının 85 kişi olmasına rağmen bu sayının günümüzde güncel rakamlarla 100 bine ulaştığını bildirdi.
Filistin için düzenlenen kan bağışı kampanyasının organizasyonunda saldırıların Gazze'deki sağlık altyapısını büyük ölçüde, yaklaşık %80lik bir oranda yok ettiğinden bahsetti. Sağlık kuruluşlarının ve hastanelerin hemen hemen hepsinin tahrip edildiği ve kullanılmaz vaziyete getirildiği için gerekli önlemlerin alınamadığından da bahseden Sağlık Bakanı Ramazan, gün geçtikçe yaşanan bulaşıcı hastalık artışına dikkat çekti.
HASTANELER %80 ORANDA KULLANILMAZ HALDE
Tedavi ve önlem almanın imkansıza yakın olduğuna değinen Filistin Sağlık Bakanı Macid Avni Muhammed Ebu Ramazan: "Hastanelerin doğrudan ya da dolaylı olarak saldırıya uğraması, sağlık çalışanlarının yerinden edilmesi, elektrik kesintileri, yakıt sıkıntısı, temiz suyun olmaması, atık su taşkınları, katı atıkların birikmesi ve salgın hastalıkların yayılması sağlık sektörüne çok ciddi oranda yük getirdi." dedi.
Gıda ve temiz su yoksunluğunun yanında bulaşıcı hastalıklarla da mücadele etmeye çalıştıklarını vurgulayan bakan, salgın felaketine çok yakın bir noktada olduklarından bahsetti. Önlem alınmadığı takdirde su ve solunum yoluyla bulaşan solunum yolu hastalıkları, uyuz gibi cilt hastalıkları ve bakteriyel enfeksiyonlarla ilgili daha büyük felaketlerin kapısı da aralanmış gözüküyor.
Öte yandan, bölgeden gelen çok sayıda göçmenin taşımış olduğu hastalıklar Türkiye için de büyük bir risk oluşturmakta. Aşılama ve hastalıkta önlem alma noktasında Avrupa Standartlarında olan Türkiye, gelen ve gelecek olan hastalıklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.