Ekonomi Haberleri

YATAĞAN TERMİK SANTRALİ İÇİN MENTEŞE OCAĞINDAN KÖMÜR ÇIKARILACAK

Menteşe'deki yeraltı kömür ocağının işletilerek yılda 550 bin ton kömür üretilmesi planlanıyor. Kömür İşletmeleri AŞ, üretilen kömürü Yatağan Termik Santralinde kullanacak.

Abone Ol

Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından Muğla İli, Menteşe İlçesi, Bayır Mahallesinde bulunan S. 201200714 (ER. 3289418) ruhsat numaralı sahada Kömür Ocağı işletilmesi planlanıyor.

Enerji Günlüğü'nde yer alan habere göre; projenin değerinin 99 milyon TL’yi aşması bekleniyor. Proje kapsamında 101 bin 470 m2 büyüklüğündeki alan içerisinde 550.000 ton/yıl kömür üretilecek. Ayrıca damara gelene kadar bir kere olmak üzere 100.000 m3 pasa oluşacak.

YERALTI OCAK İŞLETMESİ OLACAK

Kömür ocağı faaliyeti yeraltı ocak işletmesi olarak gerçekleştirilecek. Ocakta yılda 350 gün fiili üretim yapılması planlanıyor.

Ortalama 2073 kcal/kg alt ısıl değere sahip olan kömür, bölgede bulunan Yatağan Termik Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait 3x210 MW gücündeki Yatağan Termik Santralinde hammadde olarak kullanılacak ve böylece kömürden enerji üretilecek

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Bayır Mahallesi’nde, Yatağan Termik Santrali’nde ham madde olarak kullanılmak üzere yapılması planlanan kömür ocağı projesi için 26 Temmuz’da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Projeye konu saha, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı N20 paftasında yer almakta olup, saha “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş alanlar kapsamında kalıyor. Proje alanına en yakın yerleşim yeri olarak kuş uçuşu 1,7 kilometre mesafede bulunan Salihpaşalar ve 3 kilometre mesafede bulunan Bayır Mahallesi bulunuyor.

BirGün'de 4 yıl önce çıkan habere göre; Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğüne, Karabağlar Yaylası ve Düğerek’i içine alacak şekilde 6.626 hektar alanda kömür arama ruhsatı verildi.