CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Ula İlçesi Karabörtlen Mahallesi Taşkesiği mevkiindeki ormanlık alanın endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlenmesine tepki göstererek, “Muğlamız son dönemlerde tarihin en büyük doğa ve çevre tahribatını yaşıyor. Verilen yanlış kararlar ve izlenen yanlış politikalar sonucunda Muğlamızın doğal güzellikleri, ormanları, ekosistemi yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu durumun son örneği Ula ilçemiz Karabörtlen mahallesi Taşkesiği mevkiindeki ormanlık alanın endüstriyel plantasyon alanı ilan edilmesidir. ” dedi.

Muğla’nın her gün farklı bir bölgesinde saymakla bitmeyecek kadar büyük bir doğa tahribatı ile karşı karşıya olduğunu ve doğal güzelliklerin, ormanların yok edildiğini belirten Erbay, “Son dönemlerde Muğla’da yaşanan doğa ve çevre tahribatları artmaktadır. Dünyanın en güzel yaylalarından biri olan Karabağlar Yaylası’nda maden aranması, Sandras Dağı’nda maden alanının genişletilmesi, Milas’ta Çamköy ve İkizköy’de maden alanlarının genişletilmesi için ormanların kesilmesi, Bodrum Kissebükü ve Marmaris Okluk Koylarının yapılaşmaya açılması, Yatağan’da kömür madeni çalışmaları, İztuzu Plajı’nın imara açılmak istenmesinden sonra şimdi de Ula ilçemizin Karabörtlen mahallesinde bulunan Taşkesiği mevkiindeki ormanlık alan endüstriyel plantasyon alanı yapılmak isteniyor. Bu alan bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile doğa harikası bir bölgedir. Bu alanın endüstriyel plantasyon sahası ilan edilmesiyle birlikte binlerce ağaç kesilecek, eşişiz bir ekosistem ve doğal güzellik yok edilecektir. Yeraltı sularımız zehirlenecek ve bölgedeki canlı türleri yok olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Doğanın, yandaşlara peşkeş çekilecek rant alanları olarak görülmesinin bu ülkeye yapılacak en büyük ihanet olacağını söyleyen CHP’li Erbay şunları söyledi: “Son dönemlerde Muğla’nın çeşitli bölgelerinde bu tür orman kesimleri yaşanmaktadır. Yüzlerce yılda oluşan bir orman eko-sistemini endüstriyel amaçla kesmek doğayı katletmektir. Doğanın bütün dengesi bozulacaktır. Toprağın su tutma kapasitesi olumsuz etkilenecek ve yüksek eğimli arazide erozyonlara yol açacaktır. Diğer yandan bu alanda yapılacak ağaç kesiminin ormanın alt bitki örtüsünü tahrip edeceği ve bölgenin biyolojik çeşitliliğine darbe vuracağı, bölgedeki arıcılık faaliyetlerini yok edeceği ortadadır. Son dönemlerde Muğla, tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşamış yüzbinlerce ağacını ve binlerce hektar ormanlık alanını kaybetmiştir. Şimdi bir de kendi ellerimizle ormanlarımızı yok ediyoruz. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir. Bizim her ağaca, her çiçeğe her canlıya karşı sorumluluğumuz var. Bütün bunları bile bile hala bu bölgede ağaçları kesmek büyük bir ihanet olacaktır. Hem bugün bu bölgede yaşayan insanlara hem yarınlarımıza, çocuklarımıza, torunlarımıza ihanet olacaktır. Oradaki ağaçlara ve yaban hayatına ihanet olacaktır.”

Hükümetin ekonomik krizin faturasını vatandaşın sırtına yıkmaya çalıştığını ifade eden Erbay, “AKP iktidarı içinde bulunduğumuz ekonomik krizden çıkış için bir taraftan her şeye zam yapmakta diğer yandan ise vergileri artırmaktadır. Özellikle bölgemizi ilgilendiren turizm alanında son altı ay içerisinde yapılan yasal düzenlemelerle iki ayrı vergi konulmuştur. Trafik cezalarının artırılması, bedelli askerliğin çıkarılması ve imar afları gibi yollarla gelir elde etmeye çalışan hükümet şimdi de ormanları peşkeş çekerek mi gelir elde etmeye çalışmaktadır? Endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlenen alanların genişliği ne kadar olarak planlanmaktadır,  buralarda ne tür çalışmalar yapılacaktır, bu çalışmaları hangi şirketler yapacaktır ve dahası buradan ne kadar gelir elde edileceği öngörülmektedir? Bu gibi sorular cevapsız bir şekilde orta yerde durmaktadır.” şeklinde konuştu.  

Çevreyi, doğal yaşamı ve insan yaşamını tehdit eden bu tür projelere karşı her zaman mücadele edeceklerini ifade eden Erbay, “Yaşadığımız doğa tahribatı giderek korkunç bir boyuta gelmiştir. Bizlere düşen görev her ağacı, her ormanı, her suyu her dağı her canlıyı sonuna kadar savunmaktır. Çünkü bunları savunmak yarınlarımızı, geleceğimizi savunmaktır. Bizler çocuklarımızın doğayla iç içe yaşamasını savunuyoruz, doğadaki her canlının yaşam hakkını savunuyoruz. Bunun için Muğlamızda çevreye duyarlı tüm vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte doğal güzelliklerimizi korumak için var gücümüzle mücadele edeceğiz.” sözlerini kaydetti.

Ula ilçesi Karabörtlen mahallesinde bulunan Taşkesiği mevkiindeki ormanlık alanın endüstriyel plantasyon alanı olarak ilan edilmesiyle ilgili TBMM’ye bir soru önergesi veren CHP’li Erbay, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti;

  1. Ula ilçesi Karabörtlen mahallesinde bulunan Taşkesiği mevkiindeki ormanlık alanın endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlendiği doğru mudur?
  2. Eğer bu alan endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlendiyse ne kadarlık bir alanı kapsamaktadır?  Belirlenen alanın orman amenajman planındaki statüsü nedir?
  3. Bu alanın toprak özellikleri, arazi yapısının projeye uygunluğu, bölgenin iklim yapısı ile ilgili fizibilite çalışması yapılmış mıdır?
  4. Ağaç kesimi yapılacak alanın orman ekosistemi bütünlüğüne yönelik etkileri, endemik türlerin olup olmadığı, flora ve faunanın nasıl etkileneceği, anıt ağaç statüsünde ağaçların olup olmadığı yönünde bir çalışma yapılmış mıdır?
  5. Kesim yapılacak alanda orman köyleri bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu alanda yapılacak ağaç kesimi orman köylerinde yaşayan vatandaşları nasıl etkileyecektir?
  6. Kesim yapılacak alanda toprağın su tutma kapasitesinin nasıl etkileneceği ve erozyon kontrolü analiz edilmiş midir?