Ekonomi Haberleri

Türkmenistan Gazı Türkiye Üzerinden Satılacak

Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye bağlanarak Avrupa'ya ulaştırılacak olan Türkmenistan gazının projesinin çalışmaları neredeyse tamamlandı.

Abone Ol

Türkiye Doğu'yu Batı'ya bağlayan köprü olma özelliğiyle enerji bağlantısı olma yolunda ilerliyor. Türkmenistan'dan çıkarılacak gazın Avrupa'ya geçişine jeopolitik konumunun avantajlarını kullanarak ev sahipliği yapacak.

2 milyar metreküp doğalgazın Türkiye'ye getirilmesi bekleniyor!

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından enerji sorunları yaşayan Avrupa yeni alternatif yollar aramaya başladı. Türkmenistan'ın doğal gaz bakımından zengin kaynakları Avrupa'nın dikkatini çekerken Türkmen gazının Avrupa'ya taşınması için herhangi bir yol olmaması devreye Türkiye'nin girmesine sebep oldu.

Gözler Türkiye üzerinden geçecek doğalgaz hattında.

Türkiye'nin jeopolitik konumu sebebiyle Asya ile Avrupa arasında bağ kurması Avrupa'nın Türkmen gazına ulaşabilmesi için önemli bir etken. Türkiye'nin üstlendiği önemli rolle beraber Türkmenistan gazı Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye bağlanarak ardından Avrupa'ya ulaştırılacak. Bu çalışmaların ilk aşamasında 2 milyar metreküp doğalgaz Türkiye'ye getirilecek.

Anlaşma imzalandı!

Türkiye ile Türkmenistan arasında imzalanan mutabakat zaptının hazırlanmasından sonra doğalgaz alanında önemli iş birliklerine yer verildi. Türkmenistan ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmadan sonra gazın geçecek olduğu Azerbaycan ile de Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması imzalandı. 

Alparslan Bayraktar Türkmenistan'da!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Türkmenistana'a konu hakkında görüşmek için iki günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmenin ana başlıkları doğalgaz ve petroldü.

Avrupa'ya ilk etapta taşınacak olan 2 milyar metreküp doğalgazın ardından bu kapasitenin arttırılmasına yönelik çalışmalar başlayacak. 

X hesabından paylaşım yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar şunları söyledi:

"Türkmenistan’da gerçekleştirdiğimiz yoğun ikili görüşmelerde Türkmenistan Petrol ve Doğal Gazdan Sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Batır Amanov, Türkmengaz Başkanı Maksat Babayev ve Türkmen Petrol Başkanı Guvanç Agacanov ile de bir araya geldik.

Görüşmede Türkmen gazının ülkemize ve ülkemiz üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması konusunda mart ayında imzaladığımız mutabakat zaptını hayata geçirmek için atılacak adımları değerlendirdik.

Ayrıca Türkmenistan kara ve deniz alanlarında petrol ve doğal gaz arama ve üretimine ilişkin olası iş birliği fırsatlarını da ele aldık."