Türkiye'de son yıllarda artan orman yangınları sonrası akıllara "kaç adet yangın söndürme uçağımız var?" sorusu geldi.

Yunanistan, Hırvatistan, İspanya, İtalya gibi bizden daha küçük yüzölçümüne sahip Akdeniz ülkelerinin Türkiye'den daha fazla yangın söndürme uçağı olduğu ortaya çıktı.

"Orman yangını gözyaşıyla sönmüyor" diyen gazeteci Yılmaz Özdil'in, bugünkü YouTube yayınında açıkladığı uçak sayımız kaygı verici.

CHP'li belediye başkanlarına seslenen Özdil, "Her yıl, her yaz, tekrar tekrar gafil avlanır mı kardeşim ya? Orman yangınlarınının yüzde 80'i CHP'li belediyelerin olduğu bölgelerde. Buradan CHP'li belediye başkanlarına sesleniyorum. Gelin, kendi uçak filonuzu kurun" dedi.

MİLLET ÜLKESİNİ BÖYLE KORUYOR

Sözcü'de yer alan habere göre ise, Türkiye’nin neredeyse 7'de 1'i biri kadar ormanlık alana sahip Yunanistan, çift motorlu yangın söndürme uçakları konusunda Türkiye’den 7 kat daha fazla kapasiteye sahip.

2020 verilerine göre, İspanya’da 18 milyon 572 bin hektar ormanlık alan bulunurken, Türkiye’de bu rakam 22 milyon 220 bin hektara ulaşıyor. Buna karşılık, Yunanistan’da 89 yangın söndürme uçağı ve helikopteri bulunuyor. Türkiye’de ise bu sayı toplamda 131 uçak ve helikopter olarak kaydedilmiş durumda. Ancak envanterlerdeki uçakların bakımı ve tek motorlu hafif uçakların sayısı da eklendiğinde, ortaya çıkan tablo endişe verici hale geliyor.

Air Tractor

TÜRKİYE'NİN YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI FİLOSU YETERSİZ

Türkiye, 26 uçak ve 105 helikopterden oluşan bir yangın söndürme filosuna sahip. Ancak bu filoda kaç adet keşif uçağı bulunduğu belirsizliğini koruyor. Ayrıca filoda tek motorlu uçakların ağırlığı dikkat çekiyor.

Yılmaz Özdil'e göre bu rakam 26 değil 18 uçak! Bunların da 4 tanesi 5 ton su alabilen CL-215 model amfibik yangın söndürme uçağı. Geçtiğimiz günlerde 1 tanesi Bafa Gölü'ne düştü ve elde 3 tane kaldı. Geriye kalan uçaklar ise "hava traktörü" denen, normalde zirai ilaçlama için kullanılan ve sonradan yangın söndürme uçağı haline getirilmiş az kapasiteli uçaklar.

Bunların tanesinin 4 milyon euro olduğunu ifade eden Yılmaz Özdil, CHP'li belediyelere çağrı yaptı.

Narin'in cinayetinde korkunç iddia! Havin ritüeli nedir? Narin'in cinayetinde korkunç iddia! Havin ritüeli nedir?

HABER MERKEZİ