Akın Ahu, geleneksel savaş sanatlarını gençler arasında yaygınlaştırmak amacıyla 2018 yılında Akıncılar Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü'nü hayata geçirdi. Kulübün üyeleri, yurt içi ve yurt dışında birçok yarışmaya katıldı.

Akın Ahu

Kulübün Başkanı Ahu, Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Osman Gazi ve onun oğlu Orhan Gazi'nin Bursa'yı kuşatması sırasında Müslüman Türk askerlerin kılıç kalkan gösterileri yapmasıyla doğan ve güç gerektiren kılıç kalkan oyununun yaşatılmasına katkıda bulunmak istedi. Ahu, kılıç kalkan ekibinin kadınlardan oluşmasına karar verdi.

Kadın Kılıç Kalkan Ekibi Avrupa'ya Uzanıyor

KADINLARDAN OLUŞAN KILIÇ KALKAN EKİBİ AVRUPA'DA BOY GÖSTERECEK

Ortaokul, lise ve üniversite çağlarındaki kızlardan bir araya gelen ve bazı illerdeki etkinliklerde gösterilerini sunan 15 kişilik ekip, bu kez Balkanlar'daki 3 ülkede gösterilerini yapacakları ilk yurt dışı deneyimine hazırlık yapıyor.

Kılıç kalkan oyununda 64 yıllık tecrübesi bulunan 73 yaşındaki Ayhan Severgün'ün çalıştırdığı ekip, haftanın belli günlerinde Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nin bahçesinde ve okçuluk kulübünde antrenmanlar gerçekleştiriyor.

Kadın Kılıç Kalkan Ekibi

AZERBAYCAN'DA FORMULA 1 RÜZGARI: BAKÜ SEKİZİNCİ KEZ EV SAHİBİ AZERBAYCAN'DA FORMULA 1 RÜZGARI: BAKÜ SEKİZİNCİ KEZ EV SAHİBİ

TÜRKİYE'DE İLK VE TEK!

Akıncılar Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Akın Ahu, kılıç kalkan oyunlarını genellikle erkeklerin oynadığını ancak kadınların da bu oyunu sergileyebilecek güçte olduklarını dile getirdi.
Haftada 3 gün antrenman amaçlı gösteriler yaptıklarını belirten Ahu, "Türkiye'nin ilk ve tek kadın kılıç kalkan ekibi olarak hocalarımızla derslere başladık. Kalkan ve kılıçlar ağırdır. Kızların başarısı, azmi ve istekleriyle sene başında bu ekibi oluşturduk. 3-4 ay içinde gerekli performansı sağladılar. Son 4 ayda 7-8 ildeki etkinliklerde bulunduk." dedi.

BURSA'NIN SİMGESİ KILIÇ KALKAN OYUNUNUN YAŞATILMASINA KATKI

Böylece Bursa'nın simgesi olan kılıç kalkan oyununun yaşatılmasına katkıda bulunduklarını söyleyen Ahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Talep olmadığı için kılıç kalkan ekiplerinin sayısı azalmaya başladı. 1960'lı, 1970'li, 1980'li yıllarda 15-20 ekip varken şu anda Bursa'da 4-5 kulüp var. Okçuluğumuzun avantajıyla çeşitli illerde ve yurt dışına gittiğimizde kılıç kalkan ekibini de kendilerine sunuyoruz. Merak ediyorlar. Eylül ayının 19'u ile 25'i arasında Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'da kızlarımızla bu oyunları sergileyeceğiz. Avrupa'ya açılmanın verdiği bir heyecan da var çünkü kızlarımızın çoğu yurt dışına çıkmamış. Bu vesileyle Bulgaristan'ı 4, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'ı birer gün görme fırsatına sahip olacaklar."

"KASLARIMIZ ALIŞTI"

Ekip üyelerinden üniversite öğrencisi Eslem Nur Karaaslan, Türkiye'nin ilk kadın kılıç kalkan ekibinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek yoğun şekilde antrenmanlarını sürdürdüklerini ve birçok yerden davet aldıklarını kaydetti. Karaaslan, "İlk başladığımız zamanlarda kas ağrıları oldu ama yoğun tempoyla çalıştığımız için kaslarımız alıştı. Hem gösterilerimizi sunuyoruz hem de gezebiliyoruz. Kılıç kalkanı bırakmak istemiyorum." diye konuştu.

"KADINLARIN YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOKTUR"

Lise öğrencisi Zeynep Sena Öztürk ise eğitmenleri eşliğinde haftanın 2 günü çalıştıklarını, ayrıca okçulukla da 6 yıldır uğraştığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Hocamız, kadın kılıç kalkan ekibi kuracağını söyledi. 'Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yoktur' diye öneri getirdi. Kabul ettik, bizim için güzel oldu. Çok heyecanlıyım. Yurt dışına gideceğiz. 'Her Türk, asker doğar' felsefesiyle ilerliyoruz. Çalıştıktan sonra yapamayacağımız bir şey yok."

Kaynak: AA