TARİHİ KÖPRÜNÜN RESTORASYONUNDA SANA DOĞRU
Dalaman Kültür Envanteri'nin en önemli eserlerinden biri olan Atatürk Köprüsü'nün yapım tarihi Cumhuriyet'in ilk yıllarına dayanıyor. Bu tarihi köprüde Dalaman Kaymakamlığı'nın girişimleri sonucu Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü'nce başlatılan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Restorasyon M. Arslan İnşaat tarafından yapılıyor.
Bu çalışmada, tarihi yapılarda kullanılan izolasyon ve güçlendirme malzemelerinden yararlanılıyor. Köprünün çevresinde yapılacak düzenlemelerle de vatandaşların günübirlik kullanabileceği rekreasyon alanı ve su sporları merkezi oluşturulacak. Köprüde teknolojik malzemeyle güçlendirme yapılacağı için orijinalliği de korunmuş olacak. Ve uzmanların söylediklerine göre restorasyonlar sonrasında köprü en az bir yüzyıl daha taşıma gücü, yapı statiği ve mukavemeti açısından güçlendirilmiş olacak.
Ortacalı ve Dalamanlı ister, Atatürk emreder ve köprü yapılır.
DALAMAN ÇAYI ÜZERİNE MODERN BİR KÖPRÜ YAPILMASINI TALEP EDERLER
Aslında bu köprünün çok ilginç bir öyküsü var. Kısaca özetlersek Ortacalı ve Dalamanlı ister, Atatürk emreder ve köprünün yapımına genç Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlanır. Dalaman Çayı'nın azgın sularının, Muğla-Fethiye ve Muğla-Antalya yolunu kullananlara geçit vermediği o yıllarda hem yöre insanının ulaşım kolaylığı, hem de ürettikleri tarımsal ürünlerin Anadolu'nun iç kesimlerine kolaylıkla taşınabilmesi için Dalamanlıların Atatürk'ten talebiyle köprü inşaatına başlanır. O yıllarda adı Terzialiler olan Ortaca halkı ve çevredeki yurttaşlar, Atatürk'ü Ortaca'ya davet ederler. Ayrıca, Ortaca'dan, Dalaman ve Fethiye'ye ulaşımda güçlük çektikleri için Dalaman Çayı üzerine modern bir köprü yapılmasını talep ederler. Cumhurbaşkanı Atatürk, yöreye gelmeyi çok arzuladığını, Dalaman'daki Devlet Üretme Çiftliği’ni görmek istediğini, köprünün yapılması için de talimat verdiğini, köprü bitince üzerinden geçmek üzere yöreye gelmek istediğini belirten bir mektup gönderir. 1934 yılında yapımına başlanan köprü, Dalaman Üretme Çiftliği bünyesinde bulunan Tarım Açık Cezaevi’ndeki mahkumlardan oluşan 170 işçinin çalışmasıyla bir yıl içinde, Fransa'dan getirilen bir projeye ve Fransız mimarisine uygun olarak tamamlanır. Ancak, Atatürk'ün rahatsızlanması ve tedavisinin sürmesi nedeniyle köprüden geçmek ulu öndere nasip olmaz.
Restorasyon sonrası bir asır daha işlevini koruyacak.
Evet böylesi ilginç bir hikayesi olan köprü, Muğla-Dalaman karayolu güzergahının değiştiği 1960'lı yıllara kadar kesintisiz ulaşım hizmeti verir. Bir anlamda Ege ile Akdeniz'i birbirine bağlar. Yörede "Atatürk" adıyla anılan köprü, Muğla-Dalaman-Fethiye ulaşımını sağlayan modern yolların yapılması ve yolun güzergahının değiştirilmesiyle, şimdi sadece çevre köylere ulaşım için kullanılıyor. İşte bu tarihi kültür envanterinde bugünlerde hummalı bir restorasyon çalışması devam ediyor. 3,5 metre genişliğinde, 85 metre uzunluğunda ve 14 metre yüksekliğindeki Atatürk Köprüsü tamamlanmak üzere olan restorasyon çalışmaları sonrasında işlevini bir asır daha koruyacak duruma gelecek.
Bakmadan Geçme





