• Haberler
  • Kültür-Sanat
  • TARİHİ İNKAYA MAĞARASI'NDAKİ KAZILARDA 86 BİN YILLIK 15 BİN BULUNTU ELE GEÇİRİLDİ!

TARİHİ İNKAYA MAĞARASI'NDAKİ KAZILARDA 86 BİN YILLIK 15 BİN BULUNTU ELE GEÇİRİLDİ!

Çanakkale'deki İnkaya Mağarası'nda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 86 bin yıllık tarihi perdeleyen 15 binden fazla buluntu ele geçirildi ve bu sayının 20 binlere ulaşması bekleniyor.

TARİHİ İNKAYA MAĞARASI'NDAKİ KAZILARDA 86 BİN YILLIK 15 BİN BULUNTU ELE GEÇİRİLDİ!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çanakkale'de yer alan İnkaya Mağarası, tarihi ve arkeolojik öneme sahip büyük bir keşfe ev sahipliği yapıyor. Paleolitik dönem (Eski Taş Çağı) insanlarının yaşamına ve göçlerine ışık tutması beklenen bu mağara, 86 bin yıl öncesine kadar giden geçmişiyle büyük ilgi çekiyor.

İnkaya Mağarası, 2016 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Paleoantropoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında gerçekleştirilen "Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması" sırasında tesadüfen keşfedildi. Mağara, Anadolu ve Balkanlar arasındaki Paleolitik dönem insanlarının göç hareketlerini anlamak için büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtildi.

İnkaya Mağarası'nda Troya Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nda uluslararası bir ekip tarafından yürütülen kazı çalışmaları 2017 yılında başlamıştı. 2021 yılı itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne alındı ve Türk Tarih Kurumu'nun desteğiyle kazılar sürdürüldü. Kazılar, mağaranın batı bölümünde devam ediyor ve her yıl daha da derinleşiyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan tarihlendirmelerde 40 bin ila 64 bin yıl öncesine ait katmanlara ulaşıldı. Bu yılki kazı sezonu sonunda bu tarihlerin daha da gerilere gideceği tahmin ediliyor.

Prof. Dr. İsmail Özer, "Kayalık sistemi yaklaşık 100 metre devam ediyor. Aslında batıdaki alanda böylesine yoğun bir katmanlaşma beklemiyorduk. Mağaranın diğer bölümlerinde 80 santimetreye yaklaşan bir kalınlıkta B katmanımız, kültür katmanımız sona eriyordu ama burada 4'üncü seneye ulaştık ve geçtiğimiz sene 150 santimetre derinlikte bıraktığımız buluntular 30 santimetre daha aşağıya inmemize rağmen aynı yoğunlukta devam ediyor. Burayı 'atölye' olarak tanımladık çünkü buluntular kesintisiz olarak devam ediyor; çakmaktaşından üretilmiş parçalar, yongalama atıkları, en son terk edilmiş çekirdek parçacıkları var. Tümüyle yongalamanın, üretimin bu bölgede yapıldığını düşünüyoruz. Buranın bir de özel bir amacı var. Mağaranın belki de en yüksek bölümlerinden biri ve buradan Bahadırlı Ovası'nın tamamı görülüyor. Buradaki insanlar bir yandan üretim yaparken; bir yandan da çevredeki hayvanları takip edebiliyorlardı. Hem kendisine doğru gelebilecek tehlikeyi önceden fark edebiliyorlardı hem de avlayacakları hayvanların geçiş yollarına bakarak, onlarla ilgili belki de bir avlanma stratejisi geliştiriyorlardı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Bakmadan Geçme