ALIŞVERİŞTE FİŞ DÖNEMİ GERİ DÖNÜYOR; KESMEYENE DE ALMAYANA DA KATMERLİ CEZA ALIŞVERİŞTE FİŞ DÖNEMİ GERİ DÖNÜYOR; KESMEYENE DE ALMAYANA DA KATMERLİ CEZA

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugünkü toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Bu seviyeler, son 23 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedilmişti. Fed’in faiz kararında herhangi bir değişiklik yapılmaması, piyasa beklentileriyle uyumlu bir adım olarak değerlendirildi.

Faiz oranlarının sabit tutulması, ekonomik koşullar ve enflasyon hedefleri doğrultusunda yapılan bir değerlendirme sonucunda alındı. ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2 günlük toplantısının ardından politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Bu seviye, son 23 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedilmişti. Fed açıklamasında, "Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefi doğrultusunda bir miktar ilerleme kaydedildi" denilse de, Eylül ayında herhangi bir faiz indirimi taahhüdünde bulunulmadı. Fed, faiz indirimi için zemin hazırlamakla birlikte, enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye yaklaşması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, Fed yetkilileri, “siyaset değil veri” yaklaşımını benimseyerek, para politikasında veri odaklı hareket edeceklerini belirtti. Enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşüş göstermesi, enflasyon savaşının sona yaklaşıldığına dair bir görüş oluşturdu. Fed, enflasyonun artık sadece “bir miktar yüksek” olduğunu belirtti ve “enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli” olduklarına dair ifadeyi kaldırdı.

Bunun yerine, ikili görevlerinin her iki yönüne de dikkatli yaklaşacaklarını vurguladı. Ekonominin sağlam bir hızda genişlemeye devam ettiği ve istihdam artışlarının ılımlı olduğu, ancak işsizlik oranının düşük kaldığı belirtildi. Fed, enflasyon hedeflerine ulaşmadan önce borçlanma maliyetlerini düşürmenin uygun olabileceğini ifade etti.

Mart 2022'den bu yana, Fed 11 faiz artırımı gerçekleştirerek politika faizini toplam 525 baz puan artırmış ve faiz oranını yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkarmıştır. En son Temmuz 2023'te 25 baz puanlık bir artış yapılmıştı.