Doç. Dr. Hasan Ergenç, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte acil servislerde ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle başvuran hastaların sayısının arttığını belirtti.

Ergenç, sıcak havalarda soğuk zincir uygulamalarına dikkat edilmemesi ve hijyen kurallarına uyulmadan besin tüketilmesinin, mikroorganizmaların artışına ve ishal vakalarının çoğalmasına neden olduğunu söyledi. Gıda zehirlenmeleri, özellikle sıcak havalarda sıkça görülüyor.

Paketli gıdalar ve hijyenik olmayan ortamlarda üretilen besinlerin tüketimi, acil servislerdeki başvuruları artırıyor. Doç. Dr. Ergenç, toplu alanlarda ve sıcak ortamda bekletilen gıdaların zehirlenmelere yol açabileceğini vurguladı.

Muğla'da okul ve yurt kantinlerinde gıda güvenliği denetimleri Muğla'da okul ve yurt kantinlerinde gıda güvenliği denetimleri

‘ÇOCUK, YAŞLI VE KRONİK HASTALAR DAHA DİKKATLİ OLMALI’

Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları bulunan kişilerin sıcak havalarda beslenmelerine özel dikkat göstermesi gerektiğini belirten Ergenç, ishal başlangıcı olan hastaların bol sıvı tüketmesini ve güneşten kaçınmasını önerdi. Et, tavuk, süt ve süt ürünleri ile özellikle dondurmanın, ishal vakalarının sık görüldüğü besinler arasında olduğunu söyledi.

BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI

Sıvı kaybının önlenmesi için hastaların günde 2,5 - 3 litre sıvı tüketmesi gerektiğini belirten Ergenç, ağız yoluyla sıvı alamayan hastaların hastaneye başvurmasını tavsiye etti. Ayrıca, bilinçsiz antibiyotik kullanımının hastalığı kötüleştirebileceğini ve antibiyotiklerin yalnızca doktor kontrolünde kullanılmasını önerdi.