Geçtiğimiz Nisan ayında, şirkete Akbelen Ormanında maden işletme izni veren Tarım ve Orman Bakanı imzalı kararın iptali için açılan dava kapsamında Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından 7 Aralık tarihinde tekrar bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi. Tarih olarak da 1 Mart 2022 Salı günü saat 10:00 belirlendi.
ADRESE TESLİM OLARAK YORUMLANDI
Bilirkişi heyetinin sahada inceleme yapmasına saatler kala ise Resmi Gazete’de zeytinliklerin maden sahası olarak kullanılabilmesine olanak sağlayan yönetmelik yayınlandı. Aylardır Ormanları’nı kurtarmak için mücadele eden avukatından bilim insanına, köylüsünden Muğlalısına kadar binlerce aktivist tarafından yönetmelikteki bu düzenleme adrese teslim olarak yorumlandı.
NE OLMUŞTU?
780 dönümlük ormanlık alanda maden sahası işletme izni veren karar normal uygulamada Orman Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor. Ancak daha önce de endüstriyel plantasyon yapılacağı gerekçesi ile Milas Orman İşletme Müdürlüğünce kesilmeye çalışılan Akbelen Ormanı’nı korumak için İkizköylülerin yürüttüğü yoğun hukuki ve fiili mücadele sonucu kesim programında çıkarılmak zorunda kalınmıştı. 2021 yılında ise Orman Bakanlığı’ndan alınan izin tekrar kesim yapılmaya başlandı. Ancak gelen tepkiler üzerine kesim durduruldu. Konu yargının vereceği kararı bekliyor.
AKBELEN'İN ALTINDA 33.3 MİLYON TON LİNYİT YATIYOR
Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ni YK Enerji sağlıyor. Ve bu enerjiyi sağlayabilmek için iki santralde yıllık 8 milyon ton linyit yakılıyor. Linyit kömür ihtiyacı ise bölgedeki Karacahisar, Akbelen, İkizköy, Sekköy, Belentepe ve Hüsamköy’den sağlanıyor. 6 madendeki toplam linyit kömürü rezervi ise 231.7 milyon ton ve şu anda İkizköy ağırlıklı olmak üzere Hüsamköy’de maden çıkarma faaliyetleri devam ediliyor, Sekköy’de ise maden çıkarma işleme tamamlanmış durumda. Karacahisar, Akbelen ve Belentepe ise yeni maden alanları. Yeni maden alanı olarak Akbelen’in sahip olduğu linyit miktarı ise 33.3 milyon ton. Bir başka ifadeyle her iki termik santralin ihtiyacı olan linyiti tek başına yaklaşık 4 yıl karşılama kapasitesine sahip.
İŞTE O DEĞİŞİKLİK
Maden Yönetmeliği’nin 115’inci maddesine yeni bir fıkra eklendi ve yapılan değişiklik Resmi Gazete’de 1 Mart 2022 tarihinde yayınlandı. Yapılan değişiklik de yine aynı tarihte yürürlüğe girdi. Peki 4. Fıkra ne diyor? "Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir. "
Kaynak:İHA