İztuzu Plajı, 2 bin 500 yıllık kaya mezarları ve caretta carettaları ile ünlü Ortaca'daki Dalyan Kanalı'nda üretimi gerçekleştirilen kefal, dünyaya pazarlanıyor. Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi'nde (DALKO) çalışan balıkçılar, sabah erken saatlerde süzeklerle kefalleri toplayıp, tesislere taşıyor. Burada paketlenen balıklar, iç ve dış piyasada satışa sunuluyor. Öte yandan tel tezgahlarda kurutulan kefal yumurtaları da yine paketlenerek iç piyasaya satışa çıkarılıyor.
YILLIK 500 BİN TONLUK KEFAL ÜRETİMİ; "BÖLGEMİZE VE ÜLKEMİZE İNANILMAZ DERECEDE BİR KATKIMIZ VAR
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dalko Başkanı Arif Yalılı, şu ifadelere yer verdi:
"Yemle balık üretimimiz yok. Önceliğimiz ülke insanımızın ucuz balık yemesi. Bölgemize ve ülkemize inanılmaz derecede bir katkımız var. Vatandaşımız 1 paket sigara parasına 1 kilogram balık yiyebiliyor. Ucuz tutarak, taze balığı insanlarımıza ulaştırıyoruz. Mersin, Hatay'ın Antakya ilçesi ve Adana üzerinden Arap ülkelerine ihracat da yapıyoruz. Kefalden elde ettiğimiz havyar var. 2001'de İtalya'da 82 ülkenin katıldığı yarışmada ürünümüz dünya 1'incisi oldu. Ülkemiz ve bizim için gurur verici.
"BİZİM HAVYARIMIZIN BESİN DEĞERİ, RUSLARIN 5-10 BİN DOLARA SATTIĞI HAVYARDAN DAHA YÜKSEK"
Bizim havyarımızın besin değeri, Rusların 5-10 bin dolar olan sattığı havyardan daha yüksek. Kilosu 1000 lira, mumlusunun kilosunu ise 2-3 bin liraya satıyoruz. Havyarın ihracatını yapmıyoruz. Tercihimiz, ülke insanımızın yemesinden yana. İtalyanlar bunun peşinde. Ancak sıcak bakmıyorum. Yıllık kefal üretimimiz 500 bin ton. Yaklaşık 250 bin tonunu ihraç yapıyoruz."