Ortaca'da 27 dekar alanda HÜMAS uygulaması
Muğla'nın Ortaca ilçesinde, 'TKİ-HÜMAS Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi' çerçevesinde eğitim ve uygulamalar gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) arasında yürütülen protokol kapsamında; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, çiftçiler, STK temsilcileri ve siyasi partilerin ilçe temsilcilerinin katıldığı bir eğitim gerçekleştirildi. Hümik Asit uygulamaları konusunda üreticilere yönelik sunum yapıldı. Hümik asidin toprak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ve doğru kullanımı aktarıldı.
Dereköy Mahallesi’ndeki narenciye bahçesinde uygulamalı eğitim yapıldı. Bu uygulama ile kimyasal gübre kullanımın azaltılarak doğanın dengesinin yeniden kazandırılması, toprakta organik madde artışı sağlanarak sürdürülebilir bir tarım anlayışının yerleştirilmesi hedeflendi. Muğla genelinde yapılan hümik asit uygulamaları ile zeytin, portakal, çilek ve domates gibi ürünlerde toprağın organik madde ihtiyacının karşılanması amaçlandı.
"Yenilikçi tarım uygulamaları büyük önem taşır"
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can, yaptığı konuşmada, çevre dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen bu projenin, Muğla’daki 6 ilçede 11 önder üreticiye destek sunduğunu belirtti.
Can, “Bir santimetre toprağın oluşması bin yıl sürer. Bu nedenle, toprak kaybını önlemek ve çölleşmeye karşı mücadelede yenilikçi tarım uygulamaları büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Bakmadan Geçme





