Menteşe'deki Çatakbağyaka, Sarnıç, Denizova ve Kıran Mahallelerinde 30 Eylül-18 Ekim 2024 tarihlerinde çıkan yangınlarda toplamda bin 25 dönüm tarım alanı zarar gördü. Yangınlar özellikle zeytin ağaçlarını etkileyerek bölge halkının geçim kaynağı olan zeytin üretimini olumsuz yönde etkiledi. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bölge halkının ekonomik kayıplarını azaltmak ve yeniden üretimi teşvik etmek için ÇEKUD (Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği) ile iş birliğinde zeytin fidanı dağıtımı başlattı.
TÜRKİYE'NİN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI MERKEZİ MUĞLA
Türkiye'nin önde gelen zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olarak dikkat çeken Muğla'da Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, 19 milyon 700 bin zeytin ağacı bulunuyor ve yıllık 174 bin ton zeytin üretimi yapılıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 18 bin 712 zeytin üreticisinin bulunduğu ilde, zeytin tarımı hem ekonomik hem de kültürel açıdan büyük bir öneme sahip.
Muğla'nın zeytin ve zeytinyağı, yalnızca Türkiye pazarında değil, uluslararası arenada da geniş bir talep görürken coğrafi işaret almış olan Milas zeytinyağı, bölgenin kalitesini dünya çapında kanıtlamış durumda. Bölgenin iklim özellikleri ve coğrafi yapısı, zeytinyağı üretiminde kaliteyi artıran önemli unsurlar arasında bulunuyor.
ZEYTİN FİDANI DAĞITIM KAMPANYASI, BÖLGENİN TARIMSAL ÜRETİM POTANSİYELİNİ GERİ KAZANMASINI HEDEFLİYOR
Yangından zarar gören alanların yeniden yeşillendirilmesi amacıyla başlatılan zeytin fidanı dağıtım kampanyası, bölgenin tarımsal üretim potansiyelini geri kazanmasını hedefliyor. ÇEKUD ve Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün iş birliğiyle ilerleyen günlerde yeni fidan dağıtımları da planlanıyor. Böylece hem doğanın kendini yenilemesine katkı sağlanacak hem de zeytin üretiminin ekonomik faydaları bölge halkına yeniden ulaştırılacak.
Zeytin fidanlarının yüzde 6 eğime sahip arazilere uygun şekilde dağıtıldığını belirten yetkililer, yangından etkilenen bölgelerde yeniden bir üretim zinciri oluşturmayı amaçlıyor. Projenin, yangınlar sonrası oluşan ekonomik yaraları sarmak adına önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.
SAYLAK: ZEYTİN MUĞLA'DA SADECE BİR TARIM ÜRÜNÜ DEĞİL, AYNI ZAMANDA KÜLTÜREL VE EKONOMİK MİRAS
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, zeytinin Muğla'da sadece bir tarım ürünü değil, aynı zamanda kültürel ve ekonomik miras olduğunu vurgulayarak bölgedeki tarımın yeniden canlandırılması için çalışmaların devam edeceğini duyurdu.
"MUĞLA'NIN GÜÇLÜ TARIM GELENEĞİ YENİDEN CANLANIYOR"
Yangın felaketinin ardından başlatılan söz konusu ağaçlandırma çalışmasının, yalnızca bölge ekonomisini değil, aynı zamanda doğanın ve insan yaşamının sürdürülebilirliğini destekleyeceğini dile getiren Saylak, "Fidanlar, yeni bir yaşamın simgesi olarak toprakla buluşurken, Muğla'nın güçlü tarım geleneği de yeniden canlanıyor" şeklinde konuştu.