Muğla’nın farklı ilçelerinde giderek artan balon balığı tehdidi, uzmanları ve vatandaşları endişelendiriyor. Süveyş Kanalı'nın genişlemesiyle ülkemize sıkça gelen bu balık türü, ilk olarak 2005 yılında Gökova Körfezi’nde tespit edilmişti. Akdeniz’deki su sıcaklıklarının artmasıyla Milas’ın denizlerinde de görünmeye başlayan balon balıkları, ölümcül toksinleriyle dikkat çekiyor.

MUĞLA'DA KBRN DENETİMİ VE SAĞLIK PERSONELLERİNE YÖNELİK EĞİTİM MUĞLA'DA KBRN DENETİMİ VE SAĞLIK PERSONELLERİNE YÖNELİK EĞİTİM

BİR BALON BALIĞI ZEHİRİ 30 İNSANI ÖLDÜREBİLİR

Ören Sahili'nde sıkça rastlanan balon balığı hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, bu balıkların içerdiği toksinlerin son derece tehlikeli olduğunu belirtiyor. Sadece bir balon balığının zehiri, 30 insanı öldürebilecek seviyede bulunuyor. Ayrıca, tetrodotoksin (TTX) içeren bu balıkların zehirlerinin ısıya dayanıklı olduğu ve pişirme ile etkisinin kaybolmadığı vurgulanıyor.

BALON BALIĞI YAKALAYAN BALIKÇILARA ADET BAŞI 25 TL VERİLECEK

Balon balıklarının deniz ekosistemine verdiği zarar ise büyük. Bu balıkların yıllık ekonomik zararı 2 milyon Euro’yu buluyor. Uzmanlar, bu balıkların yakalanıp hemen geri bırakılmasının insan sağlığı ve ekosistem için hayati önem taşıdığını belirtiyor.  Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı kararı ile balon balığı avcılığı teşvik ediliyor. Balıkçılara yakaladıkları balon balıkları için tane başına 25 TL, diğer tür balıklar için ise 10 TL ödül verilecek.