MUĞLA'DA MADEN SAHASIYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI: 'EMEĞE UZANAN ELLER KIRILSIN'
Muğla'nın Milas ilçesinde, maden sahasının genişletilmesine karşı TES-İŞ ve Maden-İş Sendikası ortak bir basın açıklaması düzenledi.
Muğla'nın Milas ilçesinde, maden sahasının genişletilmesine karşı TES-İŞ ve Maden-İş Sendikası ortak bir basın açıklaması düzenledi.
Sendikalar, bölge halkının işlerini kaybetmek istememesi ve yerli enerji kaynaklarının önemi üzerine odaklandı. Maden sahasının genişletilmesi yerine yerli enerji kaynaklarının kullanılmasının desteklenmesini vurguladılar.
Açıklama sırasında yaklaşık 250 sendika üyesi bir araya geldi ve "Halkız, haklıyız kazanacağız", "Emeğe uzanan eller kırılsın", "Kömür de bizim zeytin de bizim" gibi sloganlar atıldı. Sendika temsilcileri bir açıklama yaparak duruşlarını ve tepkilerini kamuoyuna duyurdular.
"BİZLER DE BU YÖRENİN INSANIYIZ"
Muğla İl Temsilcisi olarak görev yapan ve TES-İŞ Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik işlerini kaybetmek istemediklerini dile getirerek, "Bizler TES-İş ve Maden-İş olarak Milas ve Yatağan bölgesindeki maden ve termik santral çalışanlarıyız. Biz İkizköy'de, Çamköy'de, Dereköy'de, Türkevleri'nde; yani bu santrallere komşu köylerde ve Milas'ta yaşayan binlerce kişi, 3 nesildir her gün bu maden sahaları ve santrallerde 7/24, hiç ara vermeden çalışıyor ve ülkemizin ihtiyacı olan enerjiyi üretiyoruz. Bizler işini kaybetmek istemeyen bu yörenin insanlarıyız." ifadelerini kullandı.
"MADENLER DE BİZİM, ORMANLAR DA"
Erçelik sözlerine şöyle devam etti: "Madenler de bizim, ormanlar da. Çocuklarımız her gün 'Baba maden kapatılırsa işsiz mi kalacaksın' diye soruyor. Çocuklarımızın ve ülkemizin daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için yerli kaynakları akıllıca kullanarak üretmenin önemini hepimiz biliyoruz. Yıllardır ülkemizin yeraltı zenginliklerini enerjiye dönüştürüyoruz. Bu maden ve santraller hepimizin Milli serveti. Bu sayede çocuklarımız okullara gidiyor, esnaf evine ekmek götürüyor, fabrikalarda çarklar dönüyor. Bizler de her anne baba gibi çocuklarımız ve ailemiz için çalışıyoruz. Ancak karşımızda 'Kömür çıkarılmasın, santraller kapatılsın' diyen, bölge dışından bir grup var. Santrallerin çalışmasını engellemek için bugüne kadar açtıkları davaların hepsini kaybettiler. Yüce yargımız, tüm davalarda haklılığımızı ve yasalara uygun bir şekilde çalıştığımızı gösteren kararlar verdi. Bu kez de bu grup, yargı kararlarının uygulanmasını engellemek için harekete geçtiler. Çoğu gerçek olmayan bilgilerle kamuoyu oluşturup linyit sahalarının işletilmesini engellemeye çalışıyorlar. Kimsenin alın terimiz üzerinden şov yapmasına izin vermeyeceğiz ve ne olursa olsun madenlerimizi ve santrallerimizi sahipsiz bırakmayacağız. Oyuna gelmeyin, bindiğiniz dalı kesmeyin. Enerji hayattır, medeniyettir."
"DOĞAYI TEKRAR KAZANABİLİYORUZ"
Duygu Ölmez, 5 yıldır çalıştığı santralin kendisi ve ailesi için bir ekmek kapısı olduğunu ifade etti. Ölmez, "3 çocuğum var. Onların gelecekleri için endişeliyim. Şu an bile bana 'İşiniz biterse bize ne olur. Biz ne yapar nereye gideriz' diye soruyorlar. Bu beni çok üzüyor. İşsiz kalırsak hiçbir şey yapamayız. Bu işletmenin bize sunduğu imkanı başka bir yer sunamaz" dedi. Ölmez, maden sahalarının işlemler tamamlandıktan sonra ağaçlandırılarak tekrar doğaya kazandırıldığını da ifade etti.
Açıklama sonrasında protesto ve tepkilerini göstermek için dağıldılar ve bu şekilde kamuoyuna mesajlarını ilettiler.