• Haberler
  • Muğla
  • MUĞLA'DA ÇAM BALI ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

MUĞLA'DA ÇAM BALI ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Muğla'da çam balı üretimi bu yıl artış göstererek 14-15 bin ton rekolte bekleniyor, ancak sektördeki tağşişli bal sorunu denetimlerin artırılmasını gerektiriyor.

MUĞLA'DA ÇAM BALI ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla'da çam balı üretimi başladı ve bu yılki rekoltenin 14-15 bin ton arasında olması bekleniyor.

Türkiye'deki çam balı üretiminin yüzde 80'i Muğla'da gerçekleşiyor. İklim değişikliği ve orman yangınları nedeniyle önceki yıllarda azalan çam balı üretimi, bu yıl daha iyi bir seviyeye ulaşması bekleniyor.

Üreticiler, çiçek ve çam balı karışımı balı ilk olarak topluyorlar ve iç piyasanın ihtiyacını karşıladıktan sonra Amerika, İsrail, Arabistan ve Almanya gibi ülkelere ihracat yapıyorlar. Ancak tağşişli bal sorunu sektörü olumsuz etkiliyor ve denetimlerin artırılması gerektiği düşünülüyor.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Menteşe kırsal Sarnıç Mahalle Muhtarı Yılmaz Kaya üretilen balın iç piyasadaki ihtiyacı karşıladıktan sonra artanın ihracata gittiğini söyledi. Ayrıca Kaya, "İhracat olursa, bizim en büyük pazarımız Amerika, İsrail, Arabistan ülkeleri ve bir de Almanya. Almanya bizim için önemli, çünkü Almanya bizim balımızı dünyaya pazarlıyor. Bizim ihracat beklentimiz var ama çok büyük bir beklenti içinde değiliz. Önceki yıllarda bizim Muğla olarak 35-40 bin tonlara çıktığımız oldu. Bu konuda umudumuz var. Üretim iç piyasayı karşılar. En büyük sıkıntımız bizim, her ne kadar arıcımız çam balını üretse de, hakiki çam balını üretse de bu tağşişli ballar olduğu sürece Türkiye'de bu sektör gitgide kan kaybediyor. Bugün tağşişli bal Türkiye'de çok. Bunun önüne mutlaka geçilmesi gerekir. Denetimlerin arttırılması gerekiyor. Çünkü en büyük zararı üretici, hakiki çam balı üreten kesim görüyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Bakmadan Geçme