Yeniköy Kemerköy Enerji, 511 hektarlık bir alanda Cumhuriyet tarihinin tek seferde yapılan en büyük rehabilitasyon projesini hayata geçirdi. "Hüsamlar Yeniden-Eski Maden Sahası Rehabilitasyonu" projesinin doğaya geri kazandırma çalışmaları kapsamında pilot uygulaması geçen yıl 65 hektarlık alanda gerçekleştirildi.

Muğla'da 511 Hektarlık Eski Maden Sahası Doğaya Dönüyor (1)

ESKİ MADEN SAHASINDA REKREASYON

Bu kapsamda eski maden sahasına yürüyüş yolları yapılarak, piknik alanları ve göletler gibi bir dizi rekreasyon alanı da oluşturulacak, Milas'ın simgesi olan bir anıt zeytin ağacı rehabilitasyonun merkezine dikilecek.

Diğer yandan proje çerçevesinde, Yeniköy Kemerköy Konferans Salonu'nda düzenlenen, moderatörlüğünü gazeteci ve yazar Didem Eryar Ünlü'nün yaptığı panele, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Müdürü Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar ve Hüsamlar Yeniden Projesi'nin danışmanı Doç. Dr. Sultan Gündüz katıldı. Panelde, maden sahalarının önemi, geri kazanımı ve su havzaları yönetimi konularında değerlendirmelerde bulunuldu.

Muğla'da 511 Hektarlık Eski Maden Sahası Doğaya Dönüyor (2)

İMZA TÖRENİ

Etkinlikte, Yeniköy Kemerköy Enerji ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği arasında maden rehabilitasyonu çerçevesinde yapılan Maden Rehabilitasyonu İzleme Protokolü'nün bir yıl daha uzatılması nedeniyle imza töreni düzenlendi.

MADENCİLİK FAALİYETLERİYLE REHABİLİTASYON FAALİYETLERİ BİRLİKTE SÜRÜYOR

Maden ve Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, panelde Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali ve bu sahanın sahip olduğu maden ruhsat sahalarında bu zamana kadar madene alınmış sahalarla ilgili en büyük rehabilitasyon projesini konuştuklarını söyleyerek şunları dile getirdi:

"Bu lansmanı Sayın Cumhurbaşkanı'mızın duyurusuyla 5 yıl önce başlamış Milli Ağaçlandırma Günü'ne denk gelmesi de bence anlamlı. Madencilik faaliyetleriyle rehabilitasyon faaliyetlerinin birlikte yürüdüğünü gösteren bir proje. Biz madencilik faaliyetlerinde rehabilitasyon çalışmalarını önemsiyoruz. Firmaları bu konuda teşvik ediyoruz. Kamuoyunun olumsuz algısını bertaraf etmek açısından önem verdiğimiz ve desteklediğimiz için buradayız. TÜRMES Projesi ile 9 bin hektar alanda 20,7 milyon ağaç dikildiğini tespit ettik."

"40 YIL ÖNCE HÜSAMLARLILARDAN ALDIĞIMIZ MADEN SAHALARINI MİLASLILARA TEKRARDAN İADE EDİYORUZ"

Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcı Burak Işık ise hem akademi hem de sivil toplum kuruluşlarıyla beraber çalıştıklarını ifade ederek bu yılki hedeflerinin 511 hektar olduğunu kaydetti. Işık, "Maden rehabilitasyonunu sadece ağaçlandırma olarak düşünmemek lazım. İçerisinde 3 göletin, yürüyüş yollarının, ağaçlandırma ve peyzaj alanlarının olduğu bir yaşam alanı yapıyoruz. 40 yıl önce Hüsamlarlılardan aldığımız maden sahalarını Milaslılara tekrardan iade ediyoruz." diye konuştu.

Öte yandan programın sonunda yüzlerce kişinin katılımıyla eski maden sahasına çok sayıda fidan dikildi. 
 

Kaynak: AA