Türkiye’nin en donanımlı yerel tohum merkezlerinden olan ve 2016 yılında kurulan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, ata tohumlarını koruyarak Türkiye’nin 81 ilindeki vatandaşlarla buluşturmayı sürdürüyor. Merkezde üretilen yerel tohumların, dağıtımı öncesinde ayrıntılı analizlerden geçirilerek hasarlı ve hastalıklı olanları ayıklanıyor. 

TÜRKİYE’NİN 81 İLİNE BUGÜNE KADAR 19 MİLYON YEREL TOHUM DAĞITILDI

Bu kapsamda sağlıklı ve kaliteli tohumlar, Muğla başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına ücretsiz olarak dağıtılıyor. Yerel Tohum Merkezi’nden Türkiye’nin 81 iline bugüne kadar 19 Milyon yerel tohum dağıtıldı. Bu doğrultuda 120 ata tohumundan çoğaltılan 2 milyon tohumun 2025 yılında ülke geneline dağıtımı planlanıyor.

980 ÇEŞİT TOHUM İLE GENİŞ ENVANTER

Sebze, kaba yem ve tıbbi aromatik bitki tohumlarını bünyesinde barındıran merkez, 980 farklı tohum çeşidiyle Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezi olarak hizmet veriyor. Merkezde, kurulduğu günden bu yana toplam 19 milyon yerel tohumun dağıtımı gerçekleştirildi. Tohumların analiz süreci ise büyük bir titizlikle yürütülüyor. Fidelerden alınan tohumlar, çıkarma, yıkama ve kurutma işlemlerinin ardından laboratuvar ortamında detaylı testlere tabi tutuluyor. Çimlenme testi ve taşınabilir hastalık analizlerinin ardından yalnızca sağlıklı tohumların dağıtımı sağlanıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'ye 2 Milyon Yerel Tohum Dağıtmayı Hedefliyor! (1)

TÜRKİYE’NİN EN DONANIMLI TOHUM MERKEZİ

Tohum envanter odası, tohum test laboratuvarı, doku kültürü ve kriyoprezervasyon laboratuvarı, tıbbi aromatik bitkiler AR-GE laboratuvarı ve distilasyon ünitesi gibi birçok donanıma sahip olan merkez, bilimsel yöntemlerle tohum üretimi ve geliştirme çalışmaları yürütüyor.

Merkezde görevli Büyükşehir Belediyesi mikrobiyoloğu Pınar Gitmez, tohumların hazırlanma sürecine ilişkin şunları kaydetti:

"Tohumlar, dış kabuklarının sterilizasyonundan sonra 37 °C ve 26 °C’deki inkübatörlerde 24-48 saat boyunca inkübe ediliyor. Bu süreçte bakteri ve fungus üremesi kontrol ediliyor. Canlılık ve çimlenme kapasitesini belirlemek amacıyla tohumlar önce 24 saat suda bekletiliyor, ardından tetrazolyum tuzuyla işlenerek 30 °C’de karanlık bir ortamda 24 saat bekletiliyor. Tohumların canlılık ve çimlenme durumları, renk değişimleri incelenerek tespit ediliyor."

BAŞKAN ARAS: ATA TOHUMLARIMIZ, TARIMSAL MİRASIMIZIN VE TOPRAĞIMIZIN BEREKETİNİN EN DEĞERLİ EMANETLERİNDEN

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Ahmet Aras, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yerel tohumların tarımsal mirasın devamlılığı açısından taşıdığı önemi vurgulayarak şunları aktardı:

"Ata tohumlarımız, tarımsal mirasımızın ve toprağımızın bereketinin en değerli emanetlerindendir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu mirası korumak ve yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Merkezimizde, bilimsel analizlerden geçen sağlıklı tohumları üreterek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırıyoruz. Yalnızca sağlıklı ve kaliteli tohumları halkımıza sunuyor, bu süreçle geleceğe daha verimli bir tarımsal altyapı bırakmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar Türkiye’nin 81 iline milyonlarca tohum ulaştırarak ata tohumlarımızı geleceğe taşımaktan gurur duyuyoruz."

Ayrıca Başkan Aras, ata tohumlarının yaşatılmasının ve yerel tarımın desteklenmesinin büyük bir sorumluluk olduğunun altını çizerek "Hep birlikte, geleceğin sağlıklı tarımına ve doğasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.