Üç köy adına açıklama yapan Yeşilyurt Mahalle Muhtarı Süleyman Boz, "Haberimiz olmadan ÇED gerekli değildir raporunun verilmiş olduğunu öğrendiğimiz anda üç köyün muhtarı olarak birleşip mücadeleyi başlattık. Ardından avukatımız vasıtasıyla yasal süreç başladı. Köylülerimizle birlikte yüzlerce kişinin katıldığı protesto gerçekleştirdik. Mücadelemiz sonuç verdi. Adalet yerini buldu" dedi.
HALKIMIZ ÇOK MUTLU OLDU
Mahkemenin verdiği karar sonrası üç mahallede yaşayan vatandaşların çok mutlu olduğunu söyleyen Süleyman Boz, "Zeytin yasasının ilgili maddesine göre zeytinlik alanlara 3 kilometre çevresinde bu tip tesisin kurulamayacağı çok açık. Bu zeytinler bizim çocukluğumuzda diktiğimiz zeytinler. 2004-2005 yılında Tarım İl Müdürlüğü Yeşilyurt'a yaklaşık 35 bin zeytin desteği verdi. Bizim diktiklerimizi saysak bölgede yaklaşık 100 bin zeytin ağacı var" dedi.
DAVANIN KARAR BÖLÜMÜNDE ŞU İFADELER KULLANILDI
Davanın karar bölümünde, "Olayda; işleme konu projeye ilişkin mermer ocağı arama ve işletme sahası sınırlarından itibaren en az 3 km’lik alan içerisinde verimli zeytinlik alanlar bulunduğu ve söz konusu tesiste zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde faaliyette bulunulmasının mümkün olmadığının ve gerek bu bakımdan gerekse de yakındaki orman alanları, su kaynaklan diğer çevresel etmenler yönünden dava konusu işleme dayanak teşkil eden proje tanıtım dosyasının eksik ve yetersiz olduğu hususlarının bilirkişi raporuyla ortaya konulduğu, bu takdirde yukarıda anılan 3573 sayılı Kanun uyarınca zeytinlik sahalarına 3 km'den daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden olan ve çevreye olumsuz etkileri bilirkişi raporu ile ortaya konulan uyuşmazlık konusu "Maden (Mermer) Ocağı Arama ve İşletmesi" için verilen 04/12/2018 tarih ve 2018384 sayılı "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır." ifadeleri kullanılarak dava konusu işlemin iptaline karar verildi.
Kaynak: Altar Zeyhan