Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan Maymun Çiçeği Virüsü salgınının dünyaya yayılması önlenmek için dün akşam saatlerinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan edildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde başlayan ve hızla komşu ülkelere yayılan bu virüs kaynaklı bulaşıcı hastalık en az 524 kişiyi öldürdü.

Bu virüsün ismi yeni değil. Yaklaşık iki yıl önce İngiltere başta olmak üzere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'yı kapsayan Birleşik Krallık genelinde görülen Maymun Çiçeği Virüsü'nün yeni varyantı dünyayı pandemi riskiyle karşı karşıya bıraktı.

YENİ VE EN TEHLİKELİ VARYANT

Salgının, virüsün yeni bir varyantıyla ilişkilendirildiği için öncekilerden daha endişe verici olduğu söyleniyor. Uzmanlar bunun şimdiye kadar gördükleri en tehlikeli varyant olduğu uyarısını yapıyor, yayılma hızı ile yüksek ölüm oranından endişe ediyor.

DSÖ’nün ilan ettiği küresel halk sağlığı acil durumu, 196 ülke için yasal olarak bağlayıcı olan Uluslararası Sağlık Mevzuatı kapsamındaki en yüksek alarm seviyesi.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının Afrika kıtasında ve ötesinde daha fazla yayılma ihtimalinin "çok endişe verici" olduğunun altını çizerek “Bu salgını durdurmak ve hayatları kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahale şart" dedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Hastalığın ilk belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrıları yer alıyor. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayıp vücudun diğer bölgelerine, en yaygın olarak da avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Aşırı kaşıntı yapan veya ağrılı olabilen döküntüler değişip farklı aşamalardan geçebiliyor ve sonunda kabuk oluşturup dökülüyor. Bazen döküntüler deride iz bırakabiliyor. Enfeksiyon genellikle kendiliğinden iyileşiyor ve yaklaşık 14-21 gün sürüyor. Ciddi vakalarda lezyonlar tüm vücuda, özellikle de ağız, göz ve cinsel organlara yayılabiliyor.

M çiçeği, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda ilk kez tespit edildikten sonra onlarca yıldır Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülüyor.

Maymun Çiçeği2

ESKİ EŞİNİ YENİ SEVGİLİYLE TATİLDEN DÖNERKEN GÖREN ADAM KISKANÇLIK KRİZİ GEÇİRDİ ESKİ EŞİNİ YENİ SEVGİLİYLE TATİLDEN DÖNERKEN GÖREN ADAM KISKANÇLIK KRİZİ GEÇİRDİ

VİRÜS HIZLA YAYILIYOR!

2024'ün başından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 14 binden fazla M çiçeği vakası kaydedildi. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) de son durumla ilgili yaptığı açıklamada halk sağlığı açısından acil durum ilan etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "Mpox" (M çiçeği) olarak değiştirmişti.

 

Editör: Haber48 Editör