Gündem Haberleri

Mavi Balina-2024 Tatbikatı başladı! Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü İskelesi'nde brifing toplantısı

Milli Savunma Bakanlığının Doğu Akdeniz'deki en büyük denizaltısavar savaşı tatbikatı olarak görülen "Mavi Balina 2024 Davet Tatbikatı" başladı. Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Mavi Balina-2024 tatbikatı, 16 ülkenin katılımıyla sürüyor.

Abone Ol

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen"Mavi Balina-2024 Davet Tatbikatı" 16 ülke ile NATO unsurlarının katılımıyla yapılıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen tatbikat kapsamında gözlemcilere ve basın mensuplarına Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü İskelesi'nde brifing verildi.

Brifingde, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Mehmet Baybars Küçükatay, SNMG-2 Komutanı Tuğamiral Matthew Coates, Lojistik Görev Grup Komutanı Tuğamiral Özgür Özümek, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Soner Kazankaya ve Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Neslim Eski yer aldı. Burada tatbikatın önemi, amacı ve safhaları hakkında bilgi aktarımı yapıldı.

DOĞU AKDENİZ'DE 16 ÜLKENİN KATILIMIYLA DENİZ TATBİKATI

Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz, brifingde Mavi Balina-2024'ün Türk Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde, Kanada, İspanya, Yunanistan ve Türkiye'ye ait unsurlardan oluşan NATO, ABD ve Pakistan'ın deniz karakol uçağı ile katıldığı dost ve müttefik 16 ülkenin Deniz Kuvvetleri unsurları ile Türkiye'den deniz, hava ve Sahil Güvenlik kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 04-15 Kasım arasında Doğu Akdeniz'de icra edildiğini belirtti.

TATBİKATIN AMACI

Yılmaz, Mavi Balina Davet Tatbikatı'nın iki yılda bir olmak üzere Türkiye'nin ev sahipliğinde ve Türk Deniz Kuvvetleri tarafından planlanarak icra edildiğini kaydetti. Ayrıca bunun Denizaltı Savunma Harbi Davet Tatbikatı olduğunu belirten Yılmaz "Tatbikatın amacı, katılan birlik ve komutanlıkların denizaltı savunma harbine yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmek, gerçek harekat ve görevlere yönelik hazırlık seviyelerini yükseltmek ve müşterek harekat icra edebilme kabiliyetlerini arttıracak usulleri denemektir." diye konuştu.

TATBİKATA HANGİ KUVVETLER KATILDI?

Diğer yandan Yılmaz tatbikata, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının yanı sıra NATO, Amerika Birleşik Devletleri, Pakistan'ın deniz karakol uçakları ile İspanya, Kanada, Yunanistan'ın fırkateyn ile Türkiye'den Deniz, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik unsurlarının katıldığını ifade etti.
Tatbikata Türkiye'den 5 denizaltı, 3 fırkateyn, 2 korvet, 2 akaryakıt gemisi, 2 yardımcı sınıf gemi, 3 deniz karakol uçağı, karakol gemisi, 7 denizaltı savunma harbi helikopteri, insansız hava aracı, 2 bot ile 8 F-16 uçağının katıldığını belirten Yılmaz, şunları aktardı:

"Kanada, İspanya, Yunanistan ve Türkiye'ye ait unsurlardan oluşan NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'den HMCS Charlettown, SPS Crıstobal Colon ve HS Aegean, TCG Fatih olmak üzere 4 fırkateyn ve SPS Cantabrıa akaryakıt gemisi ile dost ve müttefik 16 ülke ile NATO unsurlarının tatbikata katılması Mavi Balina-24 Davet Tatbikatı'nın karşılıklı işbirliği ve birlikte çalışabilirliğe olan katkısını göstermektedir."

5 SAFHADAN OLUŞAN TATBİKAT 

Mavi Balina-2018 Tatbikatı'nın 5 safhada gerçekleştirileceğinin altını çizen Yılmaz, diye devam etti:

"Tatbikatın ilk iki safhasının kuvvet toplanması ve seyir öncesi brifingi, üç ve dördüncü safha deniz eğitimleri, beşinci safhası da tatbikat sonu değerlendirmesini ve seçkin gözlemci günü faaliyetlerinden oluşmaktadır. Tatbikatın üçüncü ve dördüncü safhasında temel ve ileri seviye denizaltı savunma harbi eğitimlerinin ağırlıklı, olduğu deniz eğitimleri icra edilecek." 

Denizaltı savunma harbinin, hava, su üstü ve denizaltılar tarafından icra edilen, bilgi ve istihbarat paylaşımına dayalı bir su altı harekatı olduğunu ifade eden Yılmaz, denizaltı savunma harbinin, düşmanın denizaltılarını etkili şekilde kullanmasını engellemek amacıyla yapıldığına değindi. Öte yandan Yılmaz, tespit, sınıflandırma, teşhis ve izleme safhalarından oluşan denizaltı savunma harbinde, dost olmayan denizaltıya karşı gelişmiş sualtı sensör ve silahların kullanılacağını kaydetti.

Diğer taraftan Yılmaz, tatbikatın son safhasında seçkin gözlemci günü faaliyetleri kapsamında 14 Kasım'da Aksaz Deniz Üssü'nde tatbikat sonu değerlendirme toplantısı, savunma sanayii firmalarının tanıtım faaliyetleri ve 'Gelişen teknolojinin sualtı harbine etkisi' temalı akademik panel icra edileceğini bildirdi.

TCG Piri Reis Komutanı Deniz Kurmay Albay Şefik Kahve, katılımcılara denizaltının tatbikattaki görevleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Burada TCG Dolunay Komutanı Kurmay Yarbay Süleyman Özkan, yabancı katılımcılara brifingi tercüme etti. Brifing sonunda tatbikata katılan ülkelerin gemi komutanları ve gözlemciler TCG Piri Reis denizaltısı iskelesinde fotoğraf çekildi.