Marmaris Kalesi, Muğla’nın tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olmakla birlikte zamanın Osmanlı Padişahı, I. Süleyman tarafından Rodos seferi esnasında yeniden inşa ettirilmiş ve zamanla yeniden revizyona girmiştir. Marmaris koyunun muhteşem manzarasını bünyesinde barındıran bu kale içerisinde toplamda 18 oda, bir çeşme ve ark bulunmakla beraber kalenin 7 tane de kapalı alanı vardır.
Osmanlı gezginlerinden Evliya Çelebi tarafından Marmaris Kalesi’nin yapımıyla ilgili olarak bazı kaynaklar ele alınmış 17. yüzyılda Muğla'yı ve çevresini ziyaret eden Çelebi’nin I. Süleyman'ın Rodos'a yaptığı seferin hemen öncesinde kalenin inşasının yapımını emrettiği ve sefer esnasında da buranın askeri üs olarak hizmet verdiği söylenmiştir.
1. Dünya Savaşı esnasında Fransız savaş gemilerinden gelen top atışlarıyla kalenin surları zarar görmüş, 1979 yılına kadar da kalede Marmarisliler iskan edilmiştir.
MARMARİS ARKEOLOJİ MÜZESİ
Marmaris Kalesi, 1980 ila 1990 yılları arasında restore edilerek 1991 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze olarak hizmete açılmış ve o tarihten günümüze kadar kalenin içerisinde yer alan Marmaris Arkeoloji Müzesi ile turistlerin de dikkatini çekmiştir. Müzenin içersinde toplamda 18 oda, bir çeşme ve ark alırken 2 adet arkeoloji ve 1 adette etnografya salonu bulunmaktadır.
Müzede arkeolojik bölümde; Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli amfora eserler sergilenirken Knidos, Burgazada ve Hisarönü gibi çeşitli ören yerlerinde yapılan arkeolojik kazılar sırasında çıkarılan çömlek ve cam eşyası, sikke ve süs eşyası da müzede yer almaktadır. Son istatistikler doğrultusunda Marmaris Arkeoloji Müzesi’nin Türkiye'de en fazla gelir getiren 22 müze arasında yer aldığı söylenmiştir.
MARMARİS KALESİ NEREDE?
Marmaris Kalesi, Muğla ilinin Marmaris ilçesinde yer almaktadır. Ege Denizi ile Akdeniz arasındaki geçiş bölgesinde bulunan kale, konum olarak da bir doğal güzelliğini tam merkezindedir.
MARMARİS KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Marmaris Kalesi, eski kent merkezi civarlarında marina ile rıhtımın bölgesinin arka tepelerindedir. Ulaşımı ilçe merkezinden sağlanan bu kaleye otobüsler ile rahatlıkla gidilebilmektedir. Marmaris’e geldikten sonra Tepe Mahallesi’ne giden halk otobüsleriyle kaleye ulaşım rahatlıkla sağlanabilmektedir.
Marmaris Kalesi için ziyaret saatleri hafta içi her gün 08.30 ila 19.30 saatleri arasında açıktır.
Adres: Tepe, 30. Sk No:54, 48700 Marmaris/Muğla
MARMARİS KALESİ GİRİŞ ÜCRETİ 2024
Marmaris Kalesi’ne giriş ücreti 2024 yılı için yetişkinlerde 60 TL olup; 0-18 yaş, 65 yaş üstü ve müzekart sahipleri için de ücretsizdir.