Gündem Haberleri

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YENİ FAY HATTI HARİTASI

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) güncel diri fay haritasını paylaştı. Türkiye'nin en fazla deprem riski olan illeri haritada görüldü.

Abone Ol

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) internet sitesinde güncel diri fay hattı haritasını paylaştı. 

​​​​​​En fazla deprem riski bulunduran şehirler Ege Bölgesi'nde!

Diri fay hatları haritasına göre Ege Bölgesi en çok diri fay hattını barındırıyor. Arkasından Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgesi olmak üzere Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF), Batı Anadolu Fay Hattı (BAF) bölgeleri yoğun deprem riski barındırıyor. 

6 Şubat depremleri de belirtilen fay hattı üzerinde olmuştu.

11 ili etkileyen ve 50 binden fazla insanımızı kaybetmemize sebep olan 6 Şubat depremleri de Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) bölgesi üzerinde olup Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda (KAF) enerji birikimine sebep olmuştu. Marmara'da kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı da uzmanların sürekli uyardığı ve üzerinde durduğu bir bölgede yayılım gösteriyor.

Gerçekleşen depremlerle ve enerji girişimleriyle beraber güncellenen diri fay hattı haritası Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından paylaşıldı. 

İşte en fazla deprem riski bulunan iller:

Ege Bölgesi'nde bulunan Muğla, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Uşak gibi iller en çok deprem riski bulunan iller arasında oldu. Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli gibi Marmara illeri de en fazla deprem riski bulunduran iller arasındayken bunların arasında uzmanların büyük İstanbul depremi uyarılarına rağmen İstanbul'un bulunmayışı akıllarda soru işareti bıraktı.

Bingöl için uyarı gelmişti! Bingöl de bu şehirler arasında.

Hatay, Osmaniye, Siirt, Hakkari, Muş, Tunceli, Erzincan gibi KAF ve DAF hatlarının kesişim noktalarında ve bu noktalara yakın bölgelerde bulunan illerin yanında Bingöl de en fazla deprem riski bulunan şehir oldu. Uzmanların Bingöl bölgesi üzerinde büyük uyarılarda bulunması gözleri bu noktada topluyor.

Bunların yanında Kırşehir, Bolu, Karabük, Tokat, Amasya, Çankırı gibi Kuzey Anadolu Fay Hattı illeri de yoğun tehlike bulunduran iller arasında.

En az deprem riski bulunan iller de şu şekilde:

Ankara, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Aksaray gibi iç iller; Sinop, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin gibi Karadeniz kıyı illeri en az deprem riski bulunduran iller arasında.