Köyceğiz

KAUNOS ANTİK KENTİN'DE OSMANLI'NIN TÜRBE KALINTILARI

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Kaunos Antik Kenti'nde gerçekleşen kazılarda Osmanlı dönemine ait bir türbenin kalıntıları çıkarıldı. Kazılar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Çörtük'ün başını çektiği bir ekipçe sürdürülüyor. Tarihi alandaki 2 bin 400 yıllık kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve kutsal alanlar da ilgi çeken diğer tarihi buluntular arasında yerlerini almakta.

Abone Ol

 Köyceğiz ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kaunos Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, Osmanlı dönemine ait bir türbenin kalıntıları ortaya çıktı.

Çandır Mahallesi'nde bulunan 3 bin yıllık antik kentteki kazılar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Çörtük başkanlığındaki bir ekip tarafından sürdürülüyor.

 Tarihi alandaki 2 bin 400 yıllık kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve kutsal alanlar ile 1300 yıllık mozaikler ziyaretçilerin ilgisini çeken diğer buluntular arasında yer almakta.

Kazıların bu yıl ağırlıklı olarak yapıldığı Arkaik sur içi manastır alanında, çoğu kentte ilk defa rastlanılan malzeme ve yapılar gün yüzüne çıkarılıyor.

Doç. Dr. Ufuk Çörtük," manastır bölgesinin yaklaşık 3 bin 250 metrekarelik bir alana yayılan kompleks bir yapı olduğunu" söyledi.

Alanın içerisinde sarnıçlar, tonozlu mekanlar, birkaç odadan oluşan yapı grupları ile küçük dar sokakların bulunduğunu belirten Çörtük, "Elde edilen veriler bizi heyecanlandırdı. Bu heyecanımızı artıran buluntular. Burada bulunan mihrap döneminin bir camisinin mihrabıydı. Burada bulduğumuz Fatih Sultan Mehmet dönemi sikkeleri ve Beylikler döneminin seramikleri bizi daha da umutlandırdı." dedi.

Kent belleğine yeni bir heyecan getirdi

Çörtük, " Kaunos'ta yarım yüzyıl içerisinde çok önemli tarihi yapıların ortaya çıktığını ancak bu dönem ele geçirilen verilerin kent belleğine yeni bir heyecan kattığını " ifade etti. 

Alandaki  çalışmalar ilerledikçe yeni yapıların da gün yüzüne çıkmaya başladığını belirten Çörtük, "Caminin hemen güney ucunda kare planlı bir yapı tespit ettik. Türk İslam sanatı uzmanı hocalarımızla yerinde yaptığımız incelemelerde kare planlı bu yapının bir kubbeyle örtülen ve Osmanlı döneminin, ecdadın mirası bir türbe olduğunu belirledik. Hatta benzer bir plana sahip örneklerini Beçin Kalesi'nde de görmekteyiz. Yandan pandantif geçişleri korunmuş, kuzeyden de bir girişi olan kare planlı yapı Kaunos'ta Türk ve Osmanlı izlerinin bir delili olarak gün yüzüne çıktı." diye konuştu.

Çörtük, elde edilen bilgilerin Kaunos'ta Türk dönemi ve sonrası sürecin yaşanmışlığını aktardığından ötürü değerli olduğunu vurguladı.

Bölgede, 50 yılı aşkın zamandır  kesintisiz kazı yapılıyor.

Bu alanda gerçekleştirilecek daha yoğun kazı ve araştırmaların elde edilecek verileri artıracağını dile getiren Çörtük, şöyle konuştu:

"Şu an her şey toprağın altında gizli ve bize daha neler fısıldayacak bunu da önümüzdeki yıllarda yürütülecek kazılarda göreceğiz. Kaunos 1966 yılında kazılmaya başlandı. 57 yıldır kesintisiz kazı yapılıyor. En erken milattan önce 1000 yıllarına kadar iniyordu. Eldeki veriler ile özellikle Hristiyanlık döneminde Bizans'ın sonlarına kadar bir iskana tabi tutulduğunu biliyoruz. Türk dönemine kadar eldeki veriler sınırlıydı ancak son 2 yıldır elde ettiğimiz verilerde artık gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki Kaunos'ta bir Türk dönemi yaşanmışlığı var."

Çörtük, antik kentteki çalışmaların Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Muğla Çevre Vakfı tarafından da  desteklendiğini  sözlerine ekledi.