AFAD verilerine göre Afyonkarahisar'da saat 06:24'te 4.4 ve saat 06:30'da 3.5 büyüklüğünde peş peşe depremler meydana geldi. Sabahın ilk ışıkların vatandaşlar kendilerini sokağa attı.

Yakın zamanda Ege bölgesinde yaşanan irili ufaklı sarsıntılar sonrası gözleri Ege Fay Hattı'na çevrildi.

TGRT Haber'e konuşan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, fay hattının geçtiği yerlerle ilgili bilgi verdi.

EGE FAY HATTI NERELERDEN GEÇİYOR?

Ege Bölgesi'nde hem Ege fay hattı hem de Kuzey fay hattının birleştiği yerlere dikkat çekilirken Moriwaki, "Ağaç dalı kadar incecik bir fay hattır. Bu fay hattı çok hızlı kırılmalar yaşar. Enerji depolaması yapmaz. Ancak kırılmalar yüzeye yakın olduğundan ufak bir sarsılmada şiddet herkes tarafından hissedilir. Bu yüzden Afyonkarahisar'daki depremler vatandaşlar tarafından hissedilmesinin nedeni yüzeye çok yakın olmasından kaynaklıdır" dedi.

Ege bölgesinde fay hattı üzerinde olan iller arasında Kütahya, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla yer alıyor.

"5 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM BİLE YIKICI OLABİLİR"

Afyonkarahisar depremini etkileyen Ege Fay Hattı'nın geçtiği zeminler yumuşak olurken 5 şiddetindeki depremin bile yıkım oluşturabileceğini söyleyen Yoshinori Moriwaki, depremi şu sözlerle yorumladı:

Korkulacak depremler değil. Ancak yüzeye yakın yaşandı. Ege'de en yüksek deprem şiddeti 6'yi bulur. 6 şiddetli depremler ise İzmir ve çevresinde yaşanma olasılığı oldukça yüksektir.

Ancak fay hattının geçtiği yerlerde sık sık artçılar yaşanacak. Tıpkı Kahramanmaraş depremi sonrası gibi bölgede 2 yıl boyunca artçılar yaşandığı gibi yıllardır Ege fay hattında da artçılar meydana geliyor."

HER KAPIDA BİR FİDAN: MUĞLA BŞB ÜCRETSİZ CEVİZ VE FİDAN DAĞITIMINA BAŞLADI HER KAPIDA BİR FİDAN: MUĞLA BŞB ÜCRETSİZ CEVİZ VE FİDAN DAĞITIMINA BAŞLADI

EGE FAY HATTI AKTİF Mİ?

MTA haritasına göre bölgede Gediz, Bakırçay, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovalarında diri hatlar bulunurken Acıgöl, Burdur havza kenarları ve Sultan Dağları’nda da hat bulunuyor.Karşıyaka'da Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak ve Altındağ'da risk yüksek olurken Kemalpaşa, Seferihisar, Tire'de diri fay hattı var. 

Editör: Haber48 Editör